dimarts, 24 d’abril del 2012

L'ampliació interior de la Unió Europea i nosaltres


Pàgina web de l'ICE de l'ampliació interna de la UE
Durant el passat mes de març, el debat polític a Escòcia es va tornar a enverinar amb l'aparició d'un report que incidia en un tema recurrent: que si el país optava per la Independència en el referèndum del 2014, això implicaria la sortida de la Unió Europea. És un argument que es repeteix regularment i que pretén atemorir els ciutadans.
Naturalment, no té cap mena de sentit. A ningú no se li escapa que és del tot impossible que més de 5 milions d'escocesos siguin privats de la seva ciutadania europea pel fet d'exercir un dret democràtic, que forma part del cabal comunitari com és el dret de votar i decidir. A banda que la pròpia legislació europea no contempla la pèrdua de la ciutadania europea. Una ciutadania que, tal i com demostren cada cop més les sentències del propi Tribunal de Justícia de la Unió Europea, es dissocia més de la nacionalitat -és a dir, de l'estat d'origen- i assumeix un pes específic propi.

Joan Carretero durant la presentació de l'ICE, 12.04


És per això que s'imposa omplir un buit legal com és l'ampliació interior de la Unió Europea. L'ampliació interior de la Unió Europea es diferencia clarament de l'ampliació exterior. I la raó és òbvia: ateny a persones que ja gaudeixen de la ciutadania europea des de fa anys. Ateny a ciutadans que han contribuït amb els seus impostos al manteniment de la Unió Europea, i que fins i tot, en alguns casos, han donat més del que han rebut. Ateny a ciutadans que han construït la Unió com qualssevol altres.
És indefensable, doncs, que es pretengui emprar els mateixos procediments, el de l'ampliació exterior, que s'aplica a persones que encara no són ciutadans de la Unió Europea, que a d'altres que ja ho són, com hem dit, de fa temps.
Cal doncs, regular l'ampliació interna. Concretament, l'ampliació interna consisteix en reconèixer automàticament com a membre de la Unió Europea un nou estat sorgit com a conseqüència de secessionar-se democràticament d'un altre estat membre de la UE.

En aquest sentit, recentment, un comitè de ciutadans, amb el suport de Reagrupament, ha presentat una Iniciativa Ciutadana Europea sobre l'Ampliació Interior, que proposa, precisament, que la Comissió Europea inicïi una legislació que la reguli formalment. Cal assenyalar que la iniciativa no va adreçada exclusivament al cas català, sinó que té un veritable abast europeu.
És una proposta engrescadora, que en els pocs dies que es coneix ja ha aixecat una important expectativa informativa. Una proposta que està oberta a la formació d'una gran xarxa o coalició de col.laboració europea que reculli el milió de signatures necessàries si finalment és admesa a tràmit per la pròpia Comissió Europea. 

El seu web és: .http://www.ueinternalenlargement.org/ca/ 
Feu-la córrer!

Nota: Post penjat inicialment a LA VEU, NÚM. 14 (ABRIL)


Etiquetes de comentaris: , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

"...si finalment és admesa a tràmit per la pròpia Comissió Europea"

That is the question...

25 d’abril del 2012, a les 21:25:00 CEST  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home