dimarts, 21 de desembre del 2004

AMB COMENTARIS: "DEDICAT A JOSE MARIA RAVENTÓS"

M'ha agradat força la reflexió de l'Albert Sàez sobre l'actitud de determinada gent a casa nostra, i que va publicar diumenge a l'AVUI. Especialment, el següent fragment:

"L' error de Carod ha estat pensar que l'esperit servil de determinats catalans s'havia esvaït amb el canvi de govern. El líder d'ERC ja ha dit més d'una vegada que el sentiment de país s'aprima a mesura que un s'enfila als llocs més alts de l'economia, l'esport o la política catalana. L'error de Carod ha estat no calcular que en aquest país encara hi ha molts venedors de betes i fils que es tradueixen el nom tot just enfilar-se al pont aeri. L'error de Carod ha estat no recordar en el moment de fer unes declaracions que en aquest país encara hi ha molts empresaris situats estratègicament en determinats llocs de representació corporativa que consideren que etiquetar els seus productes en català pot ferir la sensibilitat d'alguns dels seus clients sense tenir en compte la sensibilitat dels seus accionistes ni dels contribuents que paguen uns impostos amb els quals es fan les carreteres de tot l'Estat per on fan córrer les seves comandes. L'error de Carod ha estat, en tot cas, ignorar que la creació de l'opinió pública a Catalunya està bàsicament en mans dels que pensen que la glòria professional només es pot adquirir a El País i a Tele-5. L'error de Carod ha estat passar per alt que encara hi ha massa gent a Catalunya que llueix un curiós cosmopolitisme consistent a no parlar ni un borrall d'anglès. L'error de Carod ha estat, en última instància, parlar sense tenir en compte aquestes febleses del país que durant 23 anys de govern nacionalista han estat a vegades l'excusa i d'altres la cruel realitat que han impedit fer algunes passes més serioses en matèria política fins i tot quan s'ha tingut la paella pel mànec des del punt de vista de l'aritmètica parlamentària."

Senzillament genial.

També cal relacionar aquest fragment amb el text de Josep Huguet, que encara no he llegit, sobre aquells catalans que es dediquen "al negoci de la dependència".