OBSERVATORI DEL REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ DE MONTENEGRO
PRIMER REPORT
En aquest primer report faig una actualització d'algunes de les notícies que han sorgit els darrers dies i que penso que són rellevents.
18/5 (1)
El cens oficial de ciutadans amb dret de vot per al referèndum del dia 21, és de 484.718. Cal tenir present que la població de la República es divideix en:
43% Montenegrins
32% Serbis
9% Albanesos
15% Bosniaks-Musulmans
17/5 (3)
El Primer Ministre de Montenegro, Milo Djukanovic, critica la demagògia dels unionistes, "at unionists meetings it was stated that only Serbia buys Montenegrin products and that Montenegro will be left without a market for their products if independence is declared". ?No us sonen aquests cants de sirena? Quina manca d'imaginació!
17/5 (2)
Euskadi mira Montenegro. Article publicat al diari Avui. Enormement interessant.
17/5 (1)
El President del Parlament de Montenegro, Ranko Krivokapic, en declaracions al diari Pobjeda, es mostra "absolutely convinced in restoration of Montenegro's statehood, which shall be supported by more than 60% of citizens in the referendum". Tanmateix, si es donés el cas que el resultat fos en l'anomenada zona grisa (gray zone), és a dir, que el Sí obtingués entre el 50%+1 i el 55%-1, llavors si bé no es podria proclamar la independència, es continuarien considerant guanyadors i legitimats per cercar un altre camí per accedir a la independència
Al centre de la foto, el primer ministre de Montenegro, Milo Djukanovic
------------------
"Only full statehood, in a modern sense, provides equality".
---------------
16/5 (2)
El President de Sèrbia-Montenegro, i destacat dirigent del Partit Democràtic dels Socialistes (independentista), Svetozar Marovic, confia que l'opció independentista obtindrà entre el 58% i el 60% en el referèndum del dia 21.
16/5 (1)
El Centre for Democracy and Human Rights amb seu a Podgorica (capital de Montenegro), considera, en base a una enquesta, que el Bloc per la Independència de Montenegro, aconseguirà bastant més del 55% dels vots emesos.
15/5(2)
El Consell de Ministres de la Unió Europea, ha debatut la celebració del referèndum a Montenegro. Segons paraules de Miroslav Lajcak, enviat especial per al seguiment del referèndum, “The EU is completely neutral as far as the referendum results are concerned and is maximally interested in making sure that the process is clear, legitimate and constitutional”.
15/5 (1)
L'aeroport Nikola Tesla de Belgrad ha anunciat que la companyia Montenegro Airlines ha cancel.lat 34 vols entre Belgrad, Zuric i Podgorica que havien d'efectuar-se entre els dies 19 i 22 de maig, sense donar cap raó al respecte. Aquesta mesura pot perjudicar a molts montenegrins que treballen a l'estranger i que no podran votar el dia 21. (Cal tenir present que la diàspora montenegrina és, en la seva immensa major part, favorable a la independència. (Ens trobem davant d'un possible cas de guerra bruta?)).
13/5 (1)
En una cimera Serbia-Montenegro celebrada a Belgrad, organitzada pel TGI Group International i amb la presència de la Delegació de la Comissió Europea a Belgrad -encapçalada pel català, Josep Lloveras- així com de delegats de les comunitat ortodoxes i musulmanes, el primer ministre de Montenegro, Milo Djukanovic, ha afirmat que "Only full statehood, in a modern sense, provides equality".
12/5 (1)
El primer ministre de Montenegro, Milo Djukanovic, afirma que Montenegro complirà totes les pre-condicions per ser admès com a membre de les Nacions Unides en tant que estat independent en l'Assemblea General d'aquest organisme prevista per al proper mes de setembre.
03/5 (1)
L'International Institute for Middle East and Balkan Studies (IFIMES) amb seu a Ljubliana (Eslovènia), conclou en un report que, "Montenegro will most probably become an independent state". Segons un sondeig portat a terme entre els dies 25 a 27 d'abril, s'obtenen els següents resultats:
Participació: 82.30%
SÍ: 49.30%
NO: 43.80%
Indecisos: 6,90%
Aquests resultats apunte a una possible ukraïnització del país, és a dir de polarització entre dos blocs: l'independentista i l'unionista.
El bloc independentista és format pel Partit Democràtic dels Socialistes, el Partit Socialdemòcrata i el Partit Liberal.
Per la seva banda, el bloc unionista el formen el Partit Popular Socialista, el Partit Popular, el Partit Democràtic Serbi i el Partit Popular Serbi.
Segons l'IFIMES, el primer ministre de Montenegro, Milo Djukanovic i el primer ministre de Sèrbia, Vojislav Kostunica, van arribar a un acord secret, conclòs a Roma, en virtut del qual el segon beneeix la independència de Montenegro, de manera que els serbis unionistes de Montenegro serien deixats a la seva sort, com també va passar amb els serbis d'Eslovènia, de Croàcia, de Bòsnia-Herzegovina i de Croàcia. També subratlla la importància que tindran les minories albanesa i bosniaco-musulmana en la votació, si bé sembla que es pronunciaran a favor de la independència.
IFIMES critica durament la Unió Europea per "approached the Montenegro issue very superficially without taking into account the complexity of the political and social scene which is still very much influenced by the traditional tribal structure of the Montenegrins as one of the very few nations in the Balkans still functioning on that basis".
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home