divendres, 12 d’octubre del 2007

MONZÓ, CABRÉ... I BIEL MAJORAL

Llegeixo a Vilaweb que a més a més de Monzó, l'altre escriptor català que està triomfant, i de carrer, és en Jaume Cabré, sobretot gràcies a la seva novel.la Les veus del Pamano, ara traduïda a l'alemany. Fins i tot, el propi Joschka Fischer, un dels tòtems de l'esquerra europea, líder dels verds alemanys i antic Ministre d'Afers Exteriors, n'ha parlat molt favorablement. De moment ja se n'han venut 12.000 exemplars en alemany, i segur que a partir d'ara se'n vendran molts més. L'editora alemanya ha penjat una pàgina web del llibre, recurs reservat a les obres més rellevants. Entrar-hi, fins i tot emociona, tot i que no sàpigues un borrall d'alemany.

L'acollida d'aquesta obra per part del que probablement és una de les cultures més cultes del món -si més no, d'Occident-, en certa mesura, la rebo com una confirmació del meu encert literari (modèstia a banda). No debades, ja en el seu moment vaig escriure sobre aquest llibre, després d'haver-lo llegit l'estiu del 2004. Va ser una lectura sense pausa, plena d'emoció, d'odi i de ràbia. I de justícia envers els malparits.

Aquesta felicitat que sento per en Monzó i en Cabré, i sobretot per les reaccions histèriques dels ecspanyols envers l'èxit de la Fira, no ens ha d'amagar però, que en el seu moment es produí un acte de censura sense precedents, quan es va impedir que en Biel Majoral cantés Jo sóc català. És de justícia recordar-ho, perquè no tot són flors i violes en aquest món. Precisament ahir, a l'acte de presentació del nostre llibre Elogi de la transgressió, un membre del públic va afirmar que en Majoral hauria d'haver transgredit i un cop a l'escenari, hauria d'haver cantat l'esmentada cançó. Un peça excel.lent, per altra banda, com ho podeu comprovar clicant aquí.




Ahir, també em vaig assabentar que qui clourà la Fira serà en Porcel. Em fa més por que una pedregada. Que t'hi jugues que, interpretant -per dir-ho polidament- el cabreig dels ecspanyols de La Vanguardia, El Pais, El Periodico, etc., encara farà una intervenció que pretengui contrabalancejar -i.e., espanyolitzar- la d'en Monzó. Creuem els dits.

Etiquetes de comentaris: , , ,

1 Comments:

Blogger Eleuteri Qrim said...

-preguéssim als espectres celestials qui calgui que el porcell s'esmeni algun dia, i que aqueix dia comenci sent demà mateix. El porcell l'he vist a París interpel.lat per una xarnega on en un públic fet de francesos i catalans del nord exclusivament va gosar demanar-li quelcom en provincià, on que el porcell es desbraguetés, marieta culcagat, per respondre-li en provincià, d'on la protesta unànime, i la meua gairebé histèrica, ai, que parlés en un idioma que tothom entengués, carallot, en català.

13 d’octubre del 2007, a les 21:38:00 CEST  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home