dilluns, 22 de maig del 2006

OBSERVATORI DEL REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ DE MONTENEGRO
CINQUÈ REPORT

LA INDEPENDÈNCIA, FINALMENT

Després d'unes hores d'espera, per prudència, tinc el goig, l'alegria i l'honor d'anunciar que els partidaris de la Independència de Montenegro han guanyat el referèndum que es va celebrar ahir.














Els primers resultats oficials, fets públics pel president de la Comissió per al Referèndum, l'eslovac Frantisek Lipka, en roda de premsa celebrada a les 11.00 hores (una hora després de l'anunciat), ha fet públic els següents resultats oficials provisionals, :

Taxa de participació 86.3%
Vots vàlids 99,13%
Vots emesos 462.937
Vots recomptats 399.535

Vots pel SÍ 55.4%
Vots pel NO 44.6%

Malgrat tractar-se de resultats oficials provisionals, es considera que la resta que falten per recomptar, concretament, 25.000 vots pertanyents a 45 col.legis electorals, no alteraran significativament els percentatges esmentats, per la qual cosa, ja es pot donar com a definitiu l'accessió a la Independència de Montenegro.

En les properes hores s'espera que els màxims responsables de la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, i de l'OTAN, Javier Solana i Jaap de Hoop Scheffer, respectivament, així com el govern d'Àustria, que assumeix la presidència rotatòria de la UE, facin públics declaracions oficials de reconeixement de la victòria independentista.

Altres reaccions que s'han produït immediatament han estat la dels líders kosovars, que consideren més a prop la independència de Kossovo, així com el líder dels hongaresos de la Vojvodina (Sèrbia). Ambdós s'han felicitat pels resultats i consideren que els afavoreix en llurs respectives lluites contra el ja agonitzant nacionalisme pan-serbi.