diumenge, 21 de maig del 2006

QUINA DEMOCRÀCIA?

Els ecspanyols s'omplen la boca de la paraula democràcia. Però la veritat és que no hi ha res més ridícul i insultant que un ecspanyol donant lliçons de democràcia arreu del món. I és que el model ecspanyol de transició limitada no és exemple de res. I menys, encara, és exemple de reconciliació i de cerca de la veritat. Amb una jerarquia catòlica que porta més de seixanta anys fent guerracivilisme amb el tema dels màrtirs de la fe, amb un exèrcit que només espera una ordre per llançar-se damunt de qui sigui i uns mèdia que no paren de recordar que ja fa més de cinquanta anys que no es bombardeja Barcelona i que estan sortint de comptes, i que si als catalans no se'ls matxaca de forma regular, doncs que tornen a créixer i no paren de tocar el que no sona. I amb uns partits polítics, que més enllà de les etiquetes, estan controlats per alts funcionaris de l'estat, amb uns interessos comuns i compartits.

Si no tenim en compte tot això que acabo de dir, no podrem comprendre aquesta foto. Es tracta de les restes de republicans assassinats pels franquistes després de la guerra i que ara han sortit a la llum arran d'unes obres que l'Ajuntament de València està fent. De fet ja se sabia que existia una fossa comuna plena a rebentar d'aquestes restes, però tant hi fa, les excavadores havien de fer la seva feina, i el que és més esgarrifós, les runes havien de ser transportades a Sagunt per fer no sé quina altra obra pública.

Segons algunes fonts, a la ciutat de València i rodalies encara hi ha per exhumar 26.300 despulles de republicans assassinats entre 1939 i 1945, una xifra que si es confirma, es podria considerar com una autèntica massacre comparable a qualsevol camp d'extermini nazi. I que ningú no s'enganyi, no és només una qüestió dels del PP. Si no m'equivoco, entre 1982 i 1996 hi hagué un govern del PSOE a l'estat, i no va moure un dit al respecte. Què n'han de dir, si és que poden dir alguna cosa, els Gonzàlez (alies gato blanco, gato negro, lo que importa es que cace ratones), els Guerra (de professió ribotaire), els Serra, els Lluch, els Reventós, els Majó, de torn?