diumenge, 21 de maig del 2006

OBSERVATORI DEL REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ DE MONTENEGRO
SEGON REPORT

Les xifres

620.000 habitants (aprox)
484.718 electors
1.127 col.legis electorals
3.500 observadors internacionals
50% de participació
55% de vots favorables al Sí

Aquestes són algunes de les xifres clau del referèndum que està tenint lloc avui mateix a Montenegro. Es tracta d'un dia històric perquè marca un abans i un després en el tractament dels processos d'autodeterminació a Europa. Sigui quin sigui el resultat final, el precedent ja està establert i malgrat l'existència de criteris més aviats discutibles, des de la perspectiva democràtica, particularment pel que fa referència a l'establiment d'una zona grisa (entre el 50%+1 i el 55%-1), sens dubte és un pas endavant, que es pot aplicar als Balcans i arreu.

El mapa
En aquest mapa de Montenegro es pot veure la distribució dels diferents grups ètnics del país.
Els districtes del nord, majoritàriament serbis i fronterers amb Sèrbia, és on, pressumptament, es poden donar més pràctiques fraudulentes, tal i com adverteixen alguns reports recents (veure IFIMES, més avall)

Seguiment d'aprop
Les principals nacions sense estat d'Europa (Catalunya, Euskadi, Escòcia, Flandes, Còrsega) així com també el Quebec, estan fent un seguiment de proximitat de tot el que passa avui a Montenegro, per l'òbvia raó que són de les més interessades. També els grans mèdia internacionals dediquen avui cròniques al respecte.

Recompte dels resultats
Els col.legis electorals tanquen a les 21.00 hores. Malgrat que els resultats oficials no es donaran a conèixer fins demà dilluns, diverses organitzacions de drets humans i de promoció de la democràcia han anunciat que cap a les 22.00 hores ja estaran en condicions de donar un primer resultat força aproximat.

Acabar amb Solanistan

El paper de Javier Solana, en la seva qualitat de Mr. PESC en tot aquest procés ha estat durament criticat per molts montenegrins. Ja ho va ser fa tres anys quan Montenegro va intentar proclamar la independència i Solana, amb el suport de la UE, s'hi va oposar rotundament, amenaçant amb l'exclusió de l'accés a la UE i un boicot. Llavors la creació de l'Estat Unit de Sèrbia i Montenegro, que finalment va veure la llum a principis del 2003. El govern (independentista) montenegrí va acceptar-ho perquè s'incloia una clàusula per la qual passats tres anys, tenia llibertat de convocar un referèndum d'autodeterminació si així ho considerava adient. Altres forces independentistes (liberals) van criticar molt durament aquesta cessió governamental.

Els tres anys de funcionament de l'Estat-Unit de Sèrbia i Montenegro, altrament conegut per molts montenegrins com Solanistan, fent-ne conya, han certificat que no tenia futur i, en conseqüència a les darreries del 2005, el govern de Podgorice ja va anunciar la seva intenció de convocar el referèndum.

Novament, Solana i els seus homes (entre els quals Miroslav Lajcak) van imposar les condicions d'un referèndum, per tal d'acceptar-ne el resultat. Són les condicions conegudes com del 50%-55%, és a dir, 50% de participació i 55% de vots afirmatius. Contra tot pronòstic, els independentistes montenegrins van acceptar aquestes condicions anti-democràtiques, per tal d'aconseguir que l'oposició unionista no tingués cap excusa per boicotejar el referèndum.

En definitiva, un paper ben galdós, el del senyor Solana Madariaga, però que paradoxalment, pot obrir la porta a altres processos d'autodeterminació a dins d'Europa. Gràcies, xato!


Nou informe de l'IFIMES
L'International Institute for Middle-East and Balkans Studies (IFIMES), amb seu a Ljubljana (Eslovènia), ha presentat amb data de 16 de maig, un nou report sobre el referèndum d'avui a Montenegro. Segons una enquesta telefònica feta entre els dies 10 i 12 de maig, els resultats obtinguts són els següents:

- Participació en el referèndum:
- Sí 87.40%
- No 12, 60%

- Vot en el referèndum:
- Sí 51.70%
- No 44.10%
-Indecisos 4,20%

L'IFIMES "believes that the majority of the citizens will vote in favour of independence of the Referendum", si bé considera que pot existir el risc de pràctiques fraudulentes per part dels dos blocs, atès que ha detectat cursets d'ensinistrament per votar amb dues paperetes o tècniques de recompte de vot per tal d'anul.lar vots contraris. També denuncia dificultats per aconseguir documents personals o els intents d'organitzar caravanes d'autobusos amb montenegrins residents a Sèrbia perquè votin massivament.

Finalment. l'IFIMES critica l'actitud de l'Església Ortodoxa Sèrbia de no reconèixer l'Església Ortodoxa Montenegrina.