LA TRAÏCIÓ DE TV3 (SIC...o no)
Tot just vaig per la pàgina 138 de les 298 que té el llibre, i ja no puc esperar més. O penjo aquest post o rebento. Em refereixo al llibre d'en Víctor Alexandre, TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d'Espanya?. Altament recomanable. Imprescindible. Es tracta, ras i curt, d'un exercici de dignitat. D'aquells que et recarreguen les piles. Per descomptat que el recomanaré arreu. Els capítols dedicat als telenotícies i als Països Catalans, són antològics.
Però, per tal que no se m'acusi de pessebrista, tot i que m'importi un rave que algú ho faci, aquí van algunes observacions al respecte.
Primera, si, com diu l'autor, el llibre defensa una visió catalanocèntrica, no s'entén que, si més no fins on he llegit, no faci cap esment a allò que té de menys catalanocèntric, que no és altra cosa que el seu propi nom: TV3 és un nom ecspanyol. Fins i tot diria més. Amb aquest nom, no és d'estranyar que sigui ecspanocèntrica. És totalment coherent! Ja ho he dit una i mil vegades, aquest nom és un crit a la interiorització de l'ecspanyolisme per part dels catalans i les catalanes. CAL CANVIAR AQUEST NOM FASTIGÓS quant més aviat millor. Queda clar, no? Propostes: CAT1, sembla raonable. O TVC1. Però hem d'esborrar aquest producte de l'autonomisme més tronat i poca-pena. No entenc, repeteixo, pel que he llegit, com l'autor no s'adona d'aquesta contradicció òbvia.
Segona, el llibre hauria guanyat encara més en credibilitat si s'aportessin les referències de totes i cadascuna de les citacions que fa l'autor. Fins i tot, trobo a faltar cites d'enllaços d'internet, fet que li hauria donat una gran actualitat. Pràcticament les citacions que fa l'autor són totes elles de premsa escrita. La inclusió d'aquestes citacions és de suposar que hauria comportat un dur treball de recerca, però, repeteixo donaria encara més credibilitat a l'obra.
Tercera, suposo que perquè l'autor ha treballat a la casa, deu tenir recança de donar noms i cognoms. Doncs, no, i un bé negre. Cal donar noms i cognoms. Per molt que després diguin que hi ha llistes negres. I si n'hi ha què? És que no hem de denunciar els ecspanyols que volen fer-nos el llit? Doncs és clar que sí home. Aquesta mancança, per descomptat, treu morbo al llibre, i de fet el converteix en una mena de denúncia benintencionada, en comptes de ser una autèntic míssil que faci tremolar els fonaments de Sant Joan Despí, de Nicaragua, de la Plaça Sant Jaume, de Ferraz i de Gran Via 32.
Quarta i última, penso que s'hauria d'haver inclòs imatges, fotos. Massa text. Pot resultar feixuc.
Aquestes consideracions al marge, fetes sempres des de la crítica constructiva, repeteixo que es tracta d'un autèntic homenatge a la dignitat nacional. Només imaginar que els TN funcionessin com proposa l'autor, m'ompliria d'orgull. No tinc cap dubte que més aviat que tard ho aconseguirem!
Fitxa del llibre:
Víctor Alexandre (2006), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d'Espanya?, Enciclopèdia Catalana, Barcelona. ISBN 84-8437-909-4. Preu: 14.50 euros
2 Comments:
El nom "TV3" oi tant que l'esmenta, fins i tot posant com a exemple ETB (Euskal Telebista). També en parla en aquesta entrevista recent.
A la fitxa al seu web de TV3 a traïció hi ha moltes més entrevistes (en text i en àudio), notícies i una ressenya del llibre signada pel mateix Víctor Alexandre.
Però la societat que tenim és un reflex dels mitjans que tenim, i aquests -alhora- del poder econòmic que tenim.
Per què en Víctor Alexandre està absolutament tapat fins i tot a El Punt i l'Avui? Això és el que s'ha de canviar.
La societat catalana té grans potencialitats (recordem el 18 de febrer), però cal desllorigar-la.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home