divendres, 25 de desembre del 2009

A FOUNDING FATHER: FRANCESC MACIÀ (1859-1933)

En el món, no són pocs els pobles que es consideren els escollits de Déu a la Terra. N'hi ha un munt, de fet. Més enllà de les boutades d'en Francesc Pujols, els Catalans, si més no els cristians catalans, podrien treure punta al fet que el Founding Father (el Pare Fundador), de la moderna nació catalana, qui la va fer renéixer després de més de dos-cents anys de submissió, és a dir, en Francesc Macià i Llussà, va traspassar un 25 de desembre. És a dir, el Dia de Nadal, pels cristians. Per a molts aquesta coincidència no seria cap casualitat.

De fet, per una servidora, ja fa molt temps que el 25 de desembre és el Dia de Francesc Macià. I del cagatió. I del sopar familiar. Així com els americans celebren el Dia d'Acció de Gràcies, els catalans hauríem de celebrar el Dia de l'Agraïment a aquesta figura exemplar, que va fer reviscolar la Nació Catalana de les seves cendres. Certament, al seu costat, centenars de milers de catalans i catalanes també ho feren possible. Però el President Macià va ser, sense cap mena de dubte, el primer polític mediàtic, molt abans que Kennedy o Obama. Vull dir que va utilitzar els mitjans de comunicació de masses per estendre la seva influència (la premsa, la ràdio...).

Ja ho he dit més d'una vegada en aquest bloc: continuem vivint de renda de l'acte de sobirania que Francesc Macià féu un 14 d'abril del 1931. Vull dir que sense aquell Acte de Sobirania que va trencar la legalitat ecspanyola, no haurien existit mai els estatuts d'autonomia del 32, del 79 i el nyap actual del 2006.

No cal insistir que Macià no volia el restabliment d'aquest ens paranormal que porta per nom Generalitat de Catalunya. Volia una República Catalana Sobirana. Penso que quan falta poc per als 80è aniversari d'aquell esdeveniment, ha arribat el moment de reprendre la via iniciada pel nostre Pare Fundador.

Avui he anat a Montjuïc, a retre-li Homenatge. He de confessar que no érem molts. Però les paraules que he sentit i que hem compartit tots els assistents, m'han estat burxant la resta del dia, fins i tot quan dinava i més tard quan els nanos feien cagar el tió.

Finalment m'he decidit a escriure aquest post. Ho he trobat just i necessari.

FRANCESC MACIÀ i LLUSSÀ (1859-1933),
el PARE FUNDADOR DE L
A MODERNA CATALUNYA

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

El que fa angúnia és sentir com alguns llegeixen un discurs on s'auto-consideren els continuadors de la seva obra sense tenir ni idea de qui era.

26 de desembre del 2009, a les 12:14:00 CET  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home