dilluns, 3 de gener del 2005

LES INDEPENDÈNCIES QUE S'ACOSTEN

El 2005 ha començat amb marxa. A Euskadi, tres dels seus territoris històrics, portaran a terme un referèndum d'autodeterminació. És una excel.lent notícia. És evident que el Pla Ibarretxe no és independentista en el ple sentit de la paraula. Però com a mínim consigna la defunció de l'Estatut del 1979. I a més a més, no cal que sigui independentista. Sempre he pensat que la independència la portaran els ecs-panyols. Efectivament, l'aversió cultural dels ecs-panyols a tot allò que sigui diversitat, farà que aquest projecte, que no és independentista, desemboqui en la independència de facto d'Euskadi (o si més no, d'una part del país, com va passar amb Irlanda). Seran els ecs-panyols els que posaran fins i tot als bascos no independentistes en la tesitura de o ser un bon ecs-panyol o ser partidari de la independència. Sembla mentida que no hagin après mai res. Porten més de tres-cents anys perdent territoris: els Països Baixos, Portugal, Gibraltar, tota l'Amèrica Llatina incloent Cuba i Puerto Rico, Filipines, Marroc, Sidi Ifni, Guinea Equatorial, Sàhara... Ningú no vol ser ecs-panyol (no us enganyeu, els immigrants volen ser de la Unió Europea).

¿Tindran els nassos de prohibir "manu militari" la celebració d'un referèndum convocat per un parlament democràtic? Segurament sí que ho faran. Utilitzaran la força... o potser no. Els bascos i les basques han de portar el probable ús de la força ecs-panyola a totes les instàncies internacionals, a totes les organitzacions de defensa de la democràcia. Prohibir una consulta democràtica és quelcom inaudit... excepte a Turquia i Algèria.

Però Euskadi no està sola. Montenegro, segurament esdevindrà un nou estat sobirà aviat. I això malgrat els intents de la UE de preservar la unió amb Sèrbia. I hi ha altres exemples: Irlanda del Nord, aviat es reintegrarà a la República d'Irlanda, és qüestió de temps. I Bèlgica farà un pet com un aglà...

I Catalunya? La conyeta del nou Estatut ens pot condemnar a 25 anys més de submissió ecs-panyola. Si ha d'haver un nou Estatut, aquest ha de deixar clar que: a) Catalunya té dret a l'autodeterminació, b) Que el govern autonòmic ha de tenir competència per convocar consultes a la ciutadania, com arreu del món, i c) Que s'ha d'acabar amb les prohibicions sobre els lligams entre els diferents territoris històrics catalans. Només si es donen aquestes circumstàncies, podem parlar d'un pas endavant, que deixi en les mans dels catalans i les catalanes, la decisió del seu futur nacional.

En Maragall pot dir missa. Com es pot condemnar l'acceptació dels vots de Batasuna? I si els de Batasuna haguessin votat en el mateix sentit que els partits ecs-panyols (PP i PSOE), ells haurien renunciat a aquests vots? I és clar que no. Sempre amb les dues vares de medir.