diumenge, 6 de juny del 2004

He rebut diversos comentaris sobre el meu post d'anàlisi de la situació política, i particularment, respecte el meu diagnòstic pel que fa a la CUP que es presenta a les eleccions europees. En Ferran Casas, per cert, ex-alumne meu, avui escriu un article sobre aquest tema a l'AVUI. El reprodueixo íntegrament:

"ELS ALTRES INDEPENDENTISTES

La CUP fa el salt del municipalisme a les eleccions del 13-J després de la confluència de diverses formacions extraparlamentàries

Ferran Casas
BARCELONA


L a d'ERC no serà l'única candidatura independentista catalana el 13-J. Després de quinze anys de no presentar-se a unes eleccions de caràcter general, l'esquerra independentista extraparlamentària hi torna. El 1989, la ja desapareguda Catalunya Lliure es va presentar a les europees i va aconseguir 20.000 vots. El Moviment per la Defensa de la Terra, per la seva banda, demanava el vot per a Herri Batasuna, que en va obtenir 22.000 als Països Catalans. Ara, bona part d'aquest espai ha unit esforços després d'anys de divisions sota la sigla de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), fins ara limitada a l'àmbit municipal. Integren la llista l'MDT, el Partit Socialista d'Alliberament Nacional, l'organització juvenil Maulets i una quarantena de col·lectius i casals independentistes d'arreu del país.
La candidatura europea, tot i la nul·la expectativa d'obtenir escó, és el punt de partida que es marquen per articular un espai a l'esquerra d'Esquerra. El procés de confluència arrenca a finals dels 90 amb el frustrat Procés de Vinaròs, que va desembocar en la Coordinadora de l'Esquerra Independentista. Endavant-OSAN ha estat l'única organització d'aquest àmbit que no s'ha sumat a la CUP, que opta pel lema Sí als Països Catalans, no a la Constitució europea.
Fins ara la CUP només tenia projecció local. A les municipals va obtenir representació en solitari a Valls, Vilafranca del Penedès i Torà, i en coalicions amb ERC, ICV o independets a Arbúcies, Sant Pere de Ribes, Sallent i altres petits municipis. Algunes CUP locals es van mostrar d'entrada reticents a fer el salt el 13-J perquè no consideraven "madur" el procés.
El cap de llista de la CUP, Jesús Artiola, del col·lectiu Terra i Llibertat, apunta que "les europees són un bon marc de debat polític i un aparador per difondre les idees de l'esquerra independentista". La candidatura, on hi ha els músics Francesc Ribera Titot (Brams) i Carles Belda (Pomada), la tanquen l'històric dirigent Carles Castellanos i l'escriptor Julià de Jòdar."

En seguirem reflexionant.