dimarts, 9 d’agost del 2011

LES INDEPENDÈNCIES AL MÓN. NOVA SÈRIE.

Avui inicio una nova sèrie en aquest modest i humil bloc, que consistirà en felicitar cada dia que correspongui a aquells estats que celebrin el Dia de la Independència.

La immensa majoria dels Estats actualment existents, van accedir a la Independència a través d'una Declaració solemne elaborada per Patriotes, electes o no. Aquesta constatació de calaix, demostra que una Declaració d'Independència no és un rara avis en l'escenari polític mundial, sinó més aviat la cosa més normal del món.

Plakkaat van Verlatinghe

La primera declaració formal d'independència, per cert, la van protagonitzar els patriotes holandesos de les 17 províncies, que van signar l'Acta d'Abjuració (foto), el 26 de juliol de 1581, en virtut de la qual abjuraven de l'obediència al rei, Felip II de Castella. He penjat la versió anglesa del text aquí.

La importància d'aquest text, que naturalment no s'ensenya a les escoles a Catalunya, és enorme, entre d'altres raons perquè com es pot veure en la seva estructura, va inspirar de forma directa la redacció de la Declaració d'Independència dels Estats Units, el 4 de juliol del 1776, tal vegada el document polític més important de la història universal... que tampoc s'ensenya a les escoles, és clar.



Aquesta sèrie, òbviament, té una durada d'un any, fins al 8 d'agost del 2012, encara que es podrà reactivar en qualsevol moment, si es produeixen canvis, i noves Declaracions d'Independència.

Etiquetes de comentaris: , , ,