diumenge, 8 d’abril del 2012

ENTREVISTA A JOAN CARRETERO

«Per al viatge a Ítaca de CiU, les sirenes del PP canten massa fort»

El líder de Reagrupament, Joan Carretero, afirma que "quan CiU pot triar, tria PP"


Joan Carretero (Tremp, 1955) continua fent de metge i presidint Reagrupament. En aquesta entrevista assegura que no es creu les vel·leïtats independentistes de CDC, detalla la Iniciativa Ciutadana Europea que impulsa la seva formació i les relacions dels reagrupats amb els republicans. I no va fer vaga perquè diu estar tip de què el “xoricin”




-Vostè va estar al congrés de Convergència Democràtica de Catalunya, no va ser un congrés qualsevol?
-No, no, jo vaig anar a aprendre. CDC és una empresa d'una solvència indestructible. Saben com combinar com dir una cosa i fer-ne un altra, i la gent els vota. Per tant, d'aquesta gent se n'ha d'aprendre.

-L'alternativa parlamentària al PP és ERC, creu que a vostès se'ls emportaran a Ítaca?
-M'agradaria no estar mort quan arribin a Ítaca, al ritme que porten... ERC s'ha ofert per diversos pactes, fins i tot, en pressupostos, i CiU ha triat el PP. Res a dir perquè és legítim però s'estimen més Alícia Sánchez-Camacho. Un viatge a Ítaca amb una tripulació formada per Camacho, Rajoy o Alejo Vidal-Quadras més aviat portaria a Madrid.

-Ulises va arribar sol però a Ítaca...
- No va ser un viatge gaire reeixit. Jo hagués utilitzat un altra metàfora però sembla ser que en Mas és molt mariner.



-Les sirenes del PP canten massa fort?
-Canten bé, s'han arreglat bé i els fan més gràcia. Com en deia un dirigent de CiU, amb el cor aniríem amb ERC però amb el cap amb el PP.

- I a més les sirenes tenen la clau de la caixa oi?
-A més de guapes, riques. Però els acords amb els populars no són nous. A vegades sembla que tinguem memòria de peix. Jordi Pujol va triar dos cops el PP. Ara ho han tapat amb excursions de cap de setmana cap a l'independentisme però tot allò que va de debò ho pacten amb el PP: Generalitat, Ajuntament de Barcelona o Badalona, la Diputació... Quan poden triar, trien el PP. I el poble de Catalunya els ho premia.

-Les relacions entre ERC i CiU no tenen res a veure ara que les que han tingut al llarg del segle XXI?
-Com a mínim ara el missatge de cap de setmana és més semblant.

-Abans els cap de setmana els tenia ERC
-Sí, ara però els festivals del cap de setmana de CiU tapen el que passa la resta de la setmana, i és que l'Alícia Sánchez Camacho decideix que passa en aquest país.


-Entre ERC i Rcat només hi ha una coalició puntual?
-Sí, per anar a Madrid o a les municipals. Però si continua l'estratègia de priorització de l'eix nacional, d'avançar cap a l'estat propi ens agradaria fer una coalició per anar a les eleccions al Parlament, a les europees o a tots aquells municipis on sigui possible fer una coalició. Ens agradaria fer una coalició més estable, ells han de decidir si els convé o no. I nosaltres tenim clar que volem ser una força que es presenti al Parlament de Catalunya, per això ens hem constituït. Ens agradaria anar junts amb ells o amb qui fes falta, però si això no fos possible hem de pensar que nosaltres ens hem constituït per ser una variable que influeixi en la política catalana.

-Pel que fa les coalicions vostès van mantenir una trobada amb el PNB per "explorar vies" de cara les eleccions europees tot i que ERC té altres socis preferents

-Nosaltres som un moviment que té vida pròpia. A nosaltres ens agradaria anar amb ERC, però si no és així hem d'explorar altres vies. Amb el PNB estem d'acord amb moltes coses, amb d'altres no, i no ens faria res ser aliats seus. Nosaltres no tanquem cap porta amb partits que poguem compartir objectius.



-Vostè, que és un treballador públic, va fer vaga?
-No.

-Per què?
-Perquè no vull que em xoricin un dia de treball. El que volia l'administració era quadrar els números amb quatre despistats que fessin vaga. Ja me n'han retallat prou, de diners.

- La sanitat és l'eix de les retallades. Com ho viu com a metge?
-És el peatge de ser una autonomia. I jo mai no he estat autonomista.

-Però potser la seva nòmina depèn dels acords d'Artur Mas amb les sirenes que dèiem abans?
- Corre un acudit que explica. "Mas es troba amb Rajoy i li diu: Jo retallaré els catalans. I Rajoy li contesta: Jo també faré el mateix". En retallar als catalans tothom està d'acord, tant espanyols com catalans. Ara bé, això té un preu. Tindrem pitjors serveis que països que generen menys recursos que nosaltres.

- Josep Rull, secretari d'Organització de CDC, afirmava que "anem cap un conflicte". Hi anem?
- Fa anys que hi hauríem d'estar en conflicte. Dubto que siguin prou valents per afrontar-ho. D'aquí uns mesos emergirà la frase hem aconseguit el millor finançament de la història.

-Vol dir que això colarà?
-Sempre ha colat.

-CDC diu que està disposada a promoure la insubmissió fiscal
-Ni els seus ulls ni els meus ho veuran.

-Vostè no es creu l'evolució ideològica d'en Pujol?
-A nivell teòric potser sí, però Espanya està molt tranquil·la malgrat les proclames de cap de setmana.

-Vostè no creu que el Govern vagi més enllà que l'independentisme de calçotada, vaja.
-Miri sense Convergència no hi ha independència. És normal, és el partit més votat. Ara bé, no crec en les direccions de Convergència, i no per una qüestió de fe, sinó pels fets d'aquests darrers anys i ara. Tinc la sensació que del club dels que volen marxar quedarem com a socis permanents. Però és culpa nostra, els que volen la independència han de votar formacions que apostin clarament per la independència. En l'Europa actual si un país vol la independència, la té.

-D'aquí la Iniciativa Ciutadana Europea?
-Sí, si podem recollir un milió de signatures ens ajudarà molt per defensar com regular la integració d'un estat sorgit d'un altre estat membre. I no ens cansarem malgrat les pressions polítiques dels espanyols.


Etiquetes de comentaris: ,