dissabte, 28 de maig del 2005

TONY SOPRANO (1999-2005)


TONY SOPRANO, originally uploaded by graccus.

THE SOPRANO

Una sèrie extraordinària. Porto visionades les quatre primeres temporades. Totes elles les he sentit en versió original, per suposat. Ara espero que m'arribi l'avís d'Amazon de què ja es pot comprar la cinquena. Pel que fa a la sisena, i segons sembla, darrera temporada, ara tot just s'està rodant.

Per suposat allò que crida l'atenció de la sèrie és la doble cara del seu protagonisme. Un mafiós que mata sense cap mena de mania, però que a l'hora vol que els seus fills tinguin un futur net, sense problemes. Ell se sap condemnat, és de la vella escola, però els seus fills no, encara tenen una oportunitat. (Òbviament, es tracta d'una esperança que no es complirà).

Un altre fet que també crida molt l'atenció és la hiperactivitat sexual i promiscuïtat del propi protagonista: un home de 45 a 55 anys i que en certa mesura desmenteix que el sexe "boig" només sigui pels adolescents o els que es troben en la primera joventut.

Bé, hi ha tantes referències cinematogràfiques, històriques, literàries, que resultaria impossible relacionar-les aquí totes. Només recomano que la veieu en versió original, per descomptat.

No puc acabar sense referir-me al millor tall de veu. Quan la doctora li pregunta a que es dedica, Tony Soprano, contesta "Waste Management Business" (or Industry) ara no recordo. Genial, perque te un doble sentit. Es prou sabut que les regles de la mafia pressuposen que la guerra es fa entre soldats, i que els civils es troben al marge. Per aixo, Toni nomes mata, en principi, altres que son com ell, es a dir, la deixalla de la humanitat, el rebuig, el residu, en definitiva. Genial.