divendres, 17 de juny del 2011

ISLÀNDIA RECORDA I CELEBRA LA SEVA INDEPENDÈNCIA

Avui, 17 de juny, els islandesos celebren la seva Independència, aconseguida el 17 de juny de 1944, quan el llavors rei de Dinamarca, va enviar una carta a les autoritats de l'illa en la qual es congratulava pel fet de formar una nova República.
D'aquesta manera, el rei danès, reconeixia els resultats del Referèndum d'Autodeterminació que es va portar a terme entre el 20 i el 24 de maig del mateix any. En aquesta consulta, els ciutadans havien de respondre dues preguntes.

La primera era si s'era partidari o no d'abolir la unió amb Dinamarca. I la segona, si s'era partidari o no d'adoptar una nova constitució republicana.

Els resultats van ser aclaparadors: el 97,35% van votar per l'abolició de la Unió amb Dinamarca i el 95,04% per l'adopció de la nova constitució republicana.

No cal dir que des d'aquest modest i humil bloc, es felicita el poble islandès, el qual darrerament està donant tot un exemple de regeneració democràtica jutjant els responsables polítics -ex-primer ministre inclòs- de la crisi financera que va portar a la fallida dels tres principals bancs del país i a la ruina a molts dels seus ciutadans.

Etiquetes de comentaris: ,