diumenge, 14 de setembre del 2003

Jo acuso a en Josep Piqué

De fomentar l'atac feixista i espanyolista a Castellar del Vallès. La relació causa-efecte és més que òbvia. Pel matí els peperos provoquen amb la seva sola presència a tots els Patriotes que es troben davant del monument de Rafael de Casanoves. De seguida, l'impresentable Piqué fa unes declaracions als mèdia que tenen un ressò enorme a tots els telenotícies del migdia i del vespre. Com sempre, el peperos es presenten com les "víctimes" del nacionalisme català. Un recurs que els dóna molts rèdits electorals i mediàtics. Però de fet, el que fa Piqué és donar una consigna clara a les seves forces de xoc per tal que actuïn sense cap mena d'impunitat allà on puguin. Així, un cop escalfat l'ambient, els suposats skins, que com tothom sap no són més que agents al servei de les forces d'ocupació a Catalunya, encarregats de fer la feina bruta, ataquen als participants en el concert de música. Piqué, tu ets el responsable d'això. No debades, es tria el lloc on, segons sembla, la Guàrdia Civil compta amb pocs agents. Per altra banda, diaris com LA VANGUARDIA trivialitza l'atac, titllant-lo de "gamberrada". Com sempre, aquest diari considera l'actuació dels grupuscles suposadament skins com fets propis de batalles entre tribus urbanes, intentant despolititzar-les.

Tot això em porta a fer la següent reflexió. Què hauria passat si, en comptes de ser un grup feixista espanyol qui hagués atacat un concert independentista, la situació fos l'inversa? És a dir, que un grup d'independentistes haguessin atacat qualsevol acte espanyolista? Us ho podeu imaginar? Què haurien tret en primera plana la major part dels diaris (i particularment LA VANGUARDIA, però també EL PERIODICO)? Jo ja ho veig: la lectura hagués estat la següent: grups independentistes violents (o radicals) rebenten o ataquen un acte d'afirmació espanyolista. No cal dir que la premsa espanyola (EL PAIS, EL MUNDO, LA RAZON, ABC) i les televisions corresponents s'haurien posat les botes.

Fixeu-vos que la lectura "política" hauria estat força diferent. En el cas d'un atac skin, els mèdia sempre tendeixen a referir-se al submón de les tribus urbanes i tot ho emmarquen dins d'un entorn poc clar, on no se sap ben bé qui són els violents i quines les víctimes. De fet, vénen a dir, la culpa està molt repartida. No debades, poques vegades acostuma a detenir-se els participants en els atacs skins, i quan són detinguts, els jutges els deixen en llibertat.

Ara bé, en el cas invers, em jugo un pèsol que l'anàlisi és el següent: uns culpables (els independentistes) ataquen unes víctimes (els espanyolistes). Els blocs són clars, no hi ha espai per al dubte. Segurament, això s'acompanya amb referències al terrorisme de baixa intensitat, la kale borroka, etc. I la criminalització obre la porta a la repressió, que sempre implica que aquells que són detinguts hauran de tastar la presó i fortes acusacions fiscals.

En definitiva, doncs, jo acuso en Josep Piqué de l'atac feixista espanyol a Castellar. I encara afegeixo, que ens trobem en, de moment, la primera acció d'una escalada de violència que tindrà lloc d'aquí fins, com a mínim, el 12 d'octubre, la festa més criminal que encara avui les autoritats (?) catalanes toleren. Una violència que fins i tot pot estirar-se fins a la celebració de les eleccions del 16 de novembre. La pregunta és òbvia: a qui beneficia un ambient tens d'enfrontament violent en les properes setmanes? Sense cap mena de dubte al PP, que ha de competir pel vot espanyolista amb els sociates. Sobre aquests últims, cal tenir present les paraules del Comissari Montilla, que en certa mesura també qüestionaven els actes de l'11 de setembre....

En definitiva, doncs, s´ha demostrat l'existència d'un doble raser. L'atac feixista, ha rebut una certa atenció mediàtica, òbviament, però descontextualitzant-lo de les paraules de Piqué i sempre rebaixant-lo al submón de les tribus urbanes. Per contra, si s'hagués donat al revès, els diaris, les tertúlies i les televisions de la Brunete Mediàtica, i també les altres, s´haguessin esquinçat les vestidures i atacat ferotgement l'independentisme i, en general, el nacionalisme català. Cal ser-ne conscients, i actuar en conseqüència. Aquí hi ha un responsable, que es diu PIQUÉ i que, sense cap mena de dubte, no serà la darrera operació bruta que portarà a terme. N´haurà de pagar les conseqüències. He dit.