dijous, 3 de novembre del 2005

L'EXEMPLE TXEC

Aquest article, aparegut avui al web de la BBC, m'ha omplert d'una sana enveja. Els txecs se n'adonen que els joves estan perdent la memòria de l'era comunista i es plantegen fer-hi quelcom. La comparació amb el cas del franquisme és inevitable. Miro el quadre de les víctimes del comunisme en 41 anys:
  1. 214 presoners polítics executats
  2. 8.000 morts en treballs forçats
  3. 600 morts sota interrogatori policial
  4. 500 morts en tractar de passar la frontera
  5. 250.000 empresonats
  6. 400.000 emigrats
La constatació que trec d'aquestes xifres tot comparant-les amb la dictadura franquista (i fent un exercici de generositat, obvio els tres anys de conflicte, i els tres anys de postfranquisme abans de l'aprovació de la constitució de 1978) entre 1939 i 1975, és que els stalinistes txecs no eren més que unes germanetes de la caritat, una mena d'ONG benintencionada, que algun cop es passava tres pobles o se li escapava la mà. Només 214 executats! Si això Franco s'ho polia en un cap de setmana i encara li quedava temps per pescar una tonyina o inaugurar un pantà! I tot això sense comptar els milers de ciutadans "ecspanyols" que van ser exterminats pels nazis amb el beneplàcit del règim franquista!

I el que encara m'emprenya més, és que no només són els txecs. Cada cop més, les Comissions de Veritat i Reconciliació es generalitzen per poder conèixer la veritat: a Sudàfrica, a Timor Oriental, a Sudamèrica. Excepte al puto estat ecspanyol. Quin fàstic!

Fotos
I això passa en plena campanya de catalanofòbia. La foto que publica La Vanguardia en la seva edició de dimecres 2 de novembre és digne de figurar en els annals de la xenofòbia més elemental. Quan la pugui aconseguir, la penjaré. Es veu l'entrada d'un establiment d'alimentació a Madrid, i al terra una inscripció feta amb sprai que informa que es tracta d'un comerç de capital català. A què us recorda? Efectivament a les estrelles de david dels comerços jueus que posaven els nazis a l'inici de l'Holocaust. El següent passa era emportar-se els seus titulars als camps d'extermini...

Més fotos.
Les de les pancartes davant el congrés dels lleons contra el nyap d'estatut. No cal perdre-hi gaire temps. No mereixen cap comentari particular, però sí que cal consignar la seva existència.