dimecres, 20 de febrer del 2008

BULGÀRIA RECONEIXERÀ FINALMENT KOSOVA

Com ja era de preveure, la coneguda com a la Colla del Sis (Ecspanya, Xipre, Grècia, Bulgària, Romania i Eslovàquia), que fins ara s'havien oposat al reconeixement de la Independència de Kosova, comença a desfer-se com un tarròs de sucre. Segons ens informa l'Osservatorio Balcani, una de les publicacions més informades sobre la política en aquella regió, Bulgària sembla decidida a baixar del burro i a reconèixer, finalment, la nova realitat estatal. El pas serà donat al llarg de les properes setmanes, màxim 
un mes, sempre i quan, les autoritats búlgares percebin que a la minoria d'arrel búlgara, els Gorani, que habita Kosova, se'ls respecti els drets i s'implentin les disposicions contingudes al respecte en el Pla Ahtisaari. Actualment aquesta minoria és composta per entre 5.000 i 8.000 individus que viuen a la regió kosovar de Gora i Zhupa, en 18 municipis bàsicament rurals i es dediquen a la ramaderia. Ètnicament són eslaus del sud, estretament lligats amb els búlgars, si bé són de religió musulmana. Una part d'ells també sap parlar l'albanès, si bé les relacions amb la majoria albanesa no han estat històricament gaire tranquil.les, perquè se'ls considera aliats dels serbis.

Ecspanya i Sri Lanka
Si es confirma que Bulgària, acaba reconeixent Kosova, serà un cop molt dur pels contraris a aquest reconeixement. De totes maneres, sempre poden tenir el consol de què darrerament, un altre estat, si bé no exactament una potència mundial, acaba de despenjar-se declarant la seva oposició rotunda a la independència kosovar. Em refereixo, és clar, a Sri Lanka, un estat que també atravessa una contestació nacional interna força contundent, de part de la població tàmil, com és prou conegut.

(PD. Fonts, no contrastades, ens informen que s'està preparant una cimera de solidaritat sèrbio-srilankiana, a la qual han sigut convidats 11 diputats catalans...)

Etiquetes de comentaris: , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

11+1, home, 11+1 ;-)

23 de febrer del 2008, a les 9:48:00 CET  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home