dilluns, 24 d’agost del 2009

19 AGOST: L'ALLIBERAMENT DE PERPINYÀ


En aquests dos vídeos podem veure dos moments de la caravana de commemoració del 65è aniversari de l'alliberament de Perpinyà de mans dels nazis.


Els va gravar en Pep amb el seu mòbil.

Pocs minuts després, quan passàrem davant del cinema Castillet (sic), vaig assabentar-me de la propera emissió d'una pel.lícula que no penso perdre'm. Es tracta de L'Armée du crime del director Robert Guédiguian.

El film explica la història del grup de resistents anti-nazis Manouchian, format en la seva totalitat per no-francesos, i 22 dels quals van ser afusellats el 21 de febrer del 1944. L'única dona del grup, va ser decapitada a la ciutat alemanya d'Stuttgart, el 10 de maig següent.

Els col.laboracionistes francesos van fer de la caiguda del grup tota una campanya propagandística infame, editant el famós affiche rouge, que naturalment titllava els resistents de criminals, delinqüents, etc, etc.

L'estrena de la pel.lícula tindrà lloc el proper 16 de setembre. Fins i tot m'he plantejat la possibilitat d'anar a l'estrena a Perpinyà mateix. Ja veurem.

Etiquetes de comentaris: , ,