dimecres, 25 de gener del 2006

LA CATALUNYA RESISTENT, UN LLIBRE QUE CAL LLEGIR... I DIVULGAR

Ja es pot trobar a les llibreries La Catalunya resistent de Robert Surroca i Tallaferro. Es tracta del recull d'un conjunt de trenta-tres petites biografies de patriotes catalans, en gran mesura desconeguts pel gran públic, però molt estimats per aquells que els conegueren tant personalment com políticament. Van ser patriotes que ho donaren tot per Catalunya i que si estiguéssim en un país normal, ja haurien rebut un reconeixement oficial i digne. I ho feren en èpoques molt dures: des dels primers anys del segle XX, durant la guerra i el règim franquista. Molts d'ells van militar al Front Nacional de Catalunya, el partit que connectà el moviment separatista dels anys trenta, amb l'independentisme dels anys seixanta, actuant d'aquesta manera de pont o connector entre dues o tres generacions. M'interessa particularment el fet de l'anonimat. No trobareu aquí els homenots de la gran política, sino més aviat catalans i catalanes que pertanyen al grup aquest que darrerament rep el nom de "la bona gent", i fins i tot algú que podria encabir-se en la denominació despectiva, però que jo reivindico amb tots els ets i uts, de freaky. I tant que sí, van ser "bona gent" i "freakis" que en el moment de donar el pas endavant i lluitar pel seu país, no dubtaren: alguns van lluitar a la guerra, primera línia del front, d'altres a la resistència contra els nazis, d'altres a la resistència antifranquista, tant en les primeres fornades (anys 40 i 50) i/o a les següents (anys 60 i 70). Es tracta, doncs, d'un llibre de testimoniatge, en un moment de Memorials democràtics esbiaixats i de renúncies polítiques vergonyants. El llibre compta amb l'afegit del proemi del company de lluita de l'autor, i insigne patriota Agustí Barrera i Puigví.

Per donar una idea del seu contingut, i tenint present que més d'una de les biografies esmentades podria donar lloc a un bon guió cinematogràfic, que deixaria en ridícul l'Agent 007 més ben plantat, a continuació, relaciono tots els biografiats. En conjunt, des del naixement del més vell, a la mort més recent, representen 132 anys claus de la Història Gloriosa de la nostra Pàtria.

Vicenç-Albert BALLESTER i CAMPS (Barcelona), Miquel-Arcàngel BALTÀ i BOTTA (Barcelona), Daniel LÓPEZ i BRIBIAN (Barcelona), Lola ANGLADA i SARRIERA (Barcelona), Emili DARDER CÀNAVES (Palma), Gonçal CASTELLÓ GÓMEZ-TREVIJANO (Gandia), Pere REUS i BORDOY (Felanitx), Pere OLIVER i DOMENGE (Palma), Joaquim FONS i PONT (Barcelona), Jaume FORTUNY i FONTANET (L'Hospitalet de Llobregat), Octavi VILADROSA i JOSA (Barcelona, Vila de Gràcia), Joan-Josep FERRER i GRAU (Barcelona), Jordi CARDONA i GELABERT (Sant Just Desvern), Joan GRAU i REI (Barcelona), Santiago PEY i ESTRANY (Barcelona), Josep MUNTÉ i RODRÍGUEZ (Barcelona), Antoni ROMEU i JUST (Barcelona), Josep SERRA i ESTRUCH (Bràfim), Antoni ANDREU i ABELLÓ (Montblanc), Manuel CRUELLS i PIFARRÉ (Barcelona), Joan SARDÀ i VERRIER (Sant Boi de Llobregat), Magí COLET i MATEU (Vila-rodona), Josep TRAMUNT i BUSSOM (Barcelona), Joan BALLESTER i CANALS (Barcelona), Eduard TELL i NOHET (Barcelona), Josep LLAUDÓ i MAJORAL (Olopte), Antoni MALARET i AMIGÓ (Sant Just Desvern), Bernat VINYES i FERRÉ (Barcelona), Flora MARQUÈS i CARRERAS (Begur), Iridi CASANOVA i ROIGÉ (Barelona, Sants), Joan CULLERÉ i IBARS (Barcelona), Josep ARMENGOU i FELIP (Berga), Fèlix CUCURULL i TEY (Arenys de Mar).

El llibre ha estat publicat per Pagès Editors, de Lleida, i té l'ISBN 84-9779-346-3.