dimecres, 7 de juny del 2006

ENHORABONA, DR. TERMES

La notícia de la concessió del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes al Dr. Josep Termes la considero plenament encertada. Felicitats, professor! He estat alumne seu en dues assignatures. La primera va ser a la Facultat d'Història de la Universitat de Barcelona, a mitjans dels anys vuitanta, si bé he de dir que moltes de les sessions les va donar una professora ajudant. Tot i això les sessions que va impartir van ser plenes d'interès i d'ironia. La veritat és que em va saber a poc. N'hauria volgut més. En aquells anys ja vaig copsar que el capteniment d'en Termes era més aviat tranquil i que més aviat preferia no embolicar-se gaire. Els meus intents per tal de fer-lo participar en algun acte polític a la facultat sempre va topar amb l'excusa del cansament, de la família, etc. Jo ho vaig acceptar amb resignació... i perquè no tenia cap més remei.

Uns deu anys després, aproximadament, vaig tornar-lo a tenir com a professor ara en un curs de doctorat que impartia a la Universitat Pompeu Fabra, a l'Institut d'Història Jaume Vicens i Vives, més concretament. Aquí sí que el vaig poder gaudir més, i de més aprop, atès que érem pocs doctorands. A tall d'anècdota, recordo que el darrer dia del curs ens va proposar fer un breu escrit sobre el tema de la nostra elecció i que ens serviria per avaluar-nos. Mentres el feia, se'm va acostar i em va preguntar si em semblava bé obtenir un notable. Jo li vaig dir que no. Aquest cop em va fer cas.

Dit això, remarco que en Termes, conjuntament amb un altre catedràtic, l'Albert Balcells, de la Universitat Autònoma de Barcelona, són els dos historiadors que més m'han influït. La reivindicació del catalanisme popular enfront les interpretacions economicistes (Fontana) i juridicistes (Solé Tura), totes dues de marcat caràcter ecspanyolista, ha donat lloc a un coneixement cada cop més aprofundit de la història contemporània de Catalunya que s'allunya molt dels tòpics de manual.


Infanteria republicana a punt d'assaltar posicions feixistes durant la Batalla de l'Ebre

Els recents estudis de Termes sobre la Batalla de l'Ebre -recordo que les seves arrels familiars són a la Terra Alta-, assenyalen clarament la magnitud de la tragèdia i com tota una generació de joves catalans van ser enviats a la mort en qüestions de setmanes, per no dir dies. Una tragèdia que encara avui en dia es viu en silenci en moltes famílies... més de seixanta anys després.

Una altra contribució d'en Termes és la formació d'un important contingent de deixebles que avui en dia investiguen seguint els seus ensenyaments, aprofundint-los i ampliant-los en perspectiva. Si bé sempre pot passar que et surti algun deixeble original.

5 Comments:

Anonymous Anònim said...

a veure, no et donarà un infart si et dic una cosa, oi? EL JOSEP TERMES DIU SÍ A L'ESTATUT!!!!!!
uuuuu... quina poooor!!! quin ecspanyoool, nooo???

clica aquí i comprova-ho tu mateix, nano!

9 de juny del 2006, a les 18:17:00 CEST  
Blogger JOSEP said...

Nyap:

La qual cosa demostra dues coses:

Primer. El meu caràcter obert i tolerant. Què et penses que no ho suposava que ell votaria pel sí?. Si llegeixes entre línies (cosa que dubto, xaval) es veu clarament que no pensem el mateix.

Segon. El teu caràcter sectari, propi de la securitate sociata. Si de vosaltres depengués qui no combregués amb les vostres parides desapareixeria. Per sort res depèn de vosaltres, perquè sou un xixarel.los.

La teva baixesa moral és enorme. Converteixes un article de sincer reconeixement d'un alumne cap al seu mestre en una arma llancívola. Sou morralla, deixalla, rebuig, detritus i fins i tot merda.

Au i que et bombin!

9 de juny del 2006, a les 21:39:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

Hola Josep,
Sort que en nostre barri és el menyspreat món anglosaxó el que marca la pauta, sinó aquest tal "si a l'estatut" ja ens hauria enviat a tu i a mi al camp de "reeducació".

11 de juny del 2006, a les 13:39:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

Josep Termes: "No faria ni l'estatut ni el referèndum, això és una bajanada popular"

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1925571

paraules estrenyes en boca d'algú que votarà "sí", bé, no ha ha dubte que tothom té contradiccions, la visa és així.

12 de juny del 2006, a les 1:42:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

Josep Termes: "No faria ni l'estatut ni el referèndum, això és una bajanada popular"

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1925571

paraules estrenyes en boca d'algú que votarà "sí", bé, no ha ha dubte que tothom té contradiccions, la visa és així.

12 de juny del 2006, a les 1:43:00 CEST  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home