dilluns, 21 d’agost del 2006

DES DE LA PRIMERA LÍNIA...

Fa catorze anys que visc a Cornellà de Llobregat. Hi vaig arribar expulsat pels especuladors immobiliaris i pels seus acòlits/servents sociates de la Barcelona, posa't guapa. No sóc l'únic barceloní, crescut a l'Eixample, que al llarg dels darrers anys he anat a petar al moll de l'ós de la Catalunya metropolitana. En som uns quants. No sé si aquests catorze anys, em qualifiquen per dir el que a continuació diré. Ni ho sé, ni m'importa. Ho dic i punt.

Arran de la (falsa) candidatura de l'exalcalde de la meva ciutat d'acollida a la presidència de la Generalitat, estic llegint en alguns blocs afirmacions que denoten un menyspreu envers aquesta part del territori català que té la creu d'aguantar la plaga sociata. Em refereixo a l'Hospitalet, Cornellà, etc. Voldria fer unes consideracions al respecte:

És un error de manual intentar territorialitzar la identitat ecspanyola a Catalunya. Ni L'Hospitalet, ni Cornellà, etc. són enclaus ecspanyols, en el sentit que s'entén en la política internacional. Són poblacions tan catalanes com ho poden ser Sant Jaume de Frontanyà, Miravet o Sueca. O el districte de Sarrià-Sant Gervasi, per cert. Passa que tenen una estructura sociològica concreta, producte dels processos sociohistòrics dels darrers anys. Estigmatitzar-les i montillejar-les o corbachojar-les és d'una enorme miopia. I fer un gran favor a tota la troupe dels Iceta, Zaragoza, De Madre, etc.

Tot el contrari. Constitueixen la primera línia de la lluita contra l'ecspanyolisme desacomplexat de les elites locals que governen amb majories a la búlgara i que fan i desfan sense cap mirament. Per això tenen terror a la creació d'una Oficina Anti-Corrupció a nivell de la CAC que pugui controlar les finances locals. Ja fa uns anys, la molt discreta Sindicatura de Comptes va tocar el crustó a l'Ajuntament de Cornellà perquè la seva comptabilitat no era clara.

Per això quan sento o llegeixo comentaris despectius envers el conjunt dels habitants d'aquests municipis em poso una mica tens. Per diversos motius. Perquè molts d'ells demostren una ignorància supina sobre la realitat concreta d'aquestes localitats. Perquè s'hi traspua un cert classisme que, francament, fa mal efecte. Perquè, en definitiva, no es reconeix els milers de catalans i catalanes que en aquests llocs, fem el possible i fins i tot l'impossible, per denunciar els intents ecspanyolistes de segmentar territorialment el país. I el que ens toca bastant allò que no sona és que precisament, molts catalans, fins i tot, alguns independentistes amb una formació deficient, sense cap mena de dubte, fan el joc a l'ecspanyolisme, quan menyspreen allò que no coneixen.

Però encara hi ha altres raons. Sabíeu que a Cornellà de Llobregat, ERC treu més vots que CiU a les locals? Potser això us la bufa. Però penso que no us la bufarà això que ara diré: Sabíeu que CiU forma part del govern local de Cornellà, tot i que a l'actual alcalde no els necessitava per res? Sí, sí, CiU va demanar de genolls ser de l'equip de govern, i el successor del Tío Pepe va acceptar llançar-los les engrunes del pressupost municipal que, com bé deveu suposar no són altra cosa que política lingüística i els amics de la sardana. Així, doncs, fixeu-vos la paradoxa: CiU suplica als sociates un lloc al sol.

De fet els convergents de Cornellà, no van fer més que anticipar-se al que després l'inefable Artur Mas va fer amb ZP a la Moncloa, pel que fa al nyap: baixar-se els pantalons. Això si amb un posat molt seriós, perquè encara que l'hi endinyin, un convergent mai fa el ridícul.