divendres, 27 d’octubre del 2006

Un "Quasi" delator

L'e-noticies és un mitjà que ha fet forat en els hàbits informatius de molts catalans. No em fa res reconèixer que el llegeixo cada dia. De totes maneres, en moltes ocasions no comparteixo la seva línia editorial, ni moltes de les paranoies dels seus columnistes habituals. Però sóc tolerant i ho accepto. Millor que escriguin parides que no que facin altres coses.

De totes maneres, hi ha perles que no puc deixar passar. El titular d'aquest article, és clarament delator de la manera de pensar dels responsables de la publicació electrònica. Diu, el titular, "Quasi la meitat dels catalans se sent també ecspanyol". Aquest "quasi" us delata. Què vol dir quasi? S'hi veu un trasfons quasi bé de joia ecspanyolista.

Però, en el fons, la lectura correcta, que per descomptat és la meva, és la següent: "Els catalans que també se senten ecspanyols no arriben ni a la meitat". Oi que la lectura que s'obté és del tot diferent?

Cla tenir present que l'entorn politicomediàtic, en bona lògica, hauria de donar que la immensa majoria de catalans se sentissin sobretot ecspanyols. I no passa.

Si ens fixem en els mèdia, sobretot ara, que TV3 i, en menor mesura, Catalunya Ràdio, s'han convertit en apòstols de l'ecspanyolisme més tronat. Ara, que el diari Avui comença a tastar les servituds de menjar de la mà del Grup Planeta. Ara, que la que semblava inquebrantable Flaixbac, no paren de punxar discos en ecspanyol ara sí ara també. Ara que... em resulta que després d'aquesta bombardejament mediàtic sense pràcticament resposta (El Temps, Tribuna Catalana, Vilaweb, una part de la blocosfera catalana), que ni tan sols la meitat se sentin "tant ecspanyols com catalans", és un autèntic miracle de la naturalesa.

Si ens fixem en l'entorn parlamentari, veurem que només partit parlamentari es presenta declaradament independentista, partit que recull el 16.44% dels vots, per cert, resulta estrany que de la resta només el 40.6% se senti també ecspanyol.

La pregunta és com és possible que malgrat tot, encara el sentiment català és majoritari a l'ecspanyol, sobreot a la CAC, i no a l'inrevès.

No ho penseu?