dissabte, 11 d’agost del 2007

LA MISSIÓ SAGRADA DE TVE

El PSOE es proposa que TVE reforci la identitat ecspanyola en un nou projecte de llei que pretén presentar per a la seva aprovació parlamentària. Parlem-ne.

Des de la seva fundació el 1956, i sobretot, des de la seva arribada a Barcelona, el 1959, la missió sagrada de TVE ha estat, és i serà, crear i difondre la identitat ecspanyola. De manera que la proposta sociata no deixa de ser una pura i simple reiteració.

Mal m'està el dir-ho, però sobre aquesta missió sagrada de TVE ja en vaig parlar en el meu primer llibre, L'ombra del poder. Un estudi sobre el nacionalisme espanyol (Oikos Tau, Vilassar de Mar), publicat el 1995. Concretament, en les pàgines 82 i 83, hi deia el següent:



Naturalment, sostinc totes i cadascuna de les paraules que vaig escriure llavors. (Cal dir que aquest plantejament meu va ser inclòs per el professor Francesc Roca, en el seu rellevant llibre, Teories de Catalunya (Pòrtic, 2000).

De fet, podem traçar un eix històric que uniria tres anys concrets: 1939-1959-1975. On el 1939 representaria la submissió política i militar de Catalunya a la Nova Ecspanya franquista. I econòmica, per descomptat.

El 1959, representa l'inici de la colonització mediàtica televisiva, de manera que la difusió d'aparells de TV arreu de les llars catalanes a partir d'aquell any va significar ni més ni menys que l'entrada del discurs franquista, tant a nivell polític, com també a nivell sociològic i cultural, convertint-se en un instrument ideal de socialització i d'acomodament. Pels infants, els adolescents i els joves dels darrers 50s i sobretot dels anys 60s, TVE es convertí en el referent de la modernitat, de manera que l'equiparació entre modernitat i ecspanyolitat formà un còctel perfecte que influencià la classe política que protagonitzaria la transició.

Per acabar-ho d'adobar, el 1975 s'inaugura el Pont Aeri, instrument fonamental per a la submissió no només empresarial i executiva de Catalunya envers Madrid (Ecspanya), sinó sobretot, una submissió psicològica i àdhuc biològica: el Pont Aeri és com una mena de cordó umbilical que lliga la Catalunya dependent i les elits que se'n beneficien de l'Ecspanya construïda sota el franquisme i que ha convertit Madrid d'una simple capital políticoadministrativa, a l'autèntic motor de les grans empreses de la banca, els serveis, les multinacionals, la publicitat, l'audiovisual, etc. etc., procés que s'anà incrementant en els decennis posteriors, sobretot sota els governs del PSOE (1982-1996) i el PP (1996-2004).

En definitiva, penso que el PSOE rampant, el mateix que pacta amb la dreta extrema al País Valencià i a Nafarroa, s'ha proposat amb aquest projecte de llei sobre TVE collar encara més la missió històrica d'aquesta agència de l'estat.

És d'esperar que el 2008, on coincideixen esdeveniments claus com les noves eleccions i els Jocs Olímpics a la Xina, TVE no estalviarà esforços per satisfer la funció que se li ha assignat des dels seus inicis i que ara es pretén reforçar: construir més Ecspanya.

Etiquetes de comentaris: , ,

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Josep,

excel.lent post del qual només canviaria el penúltim paràgraf i que jo escriuria així:

"En definitiva, penso que el PSOE rampant, el mateix que pacta amb la dreta extrema al País Valencià i a Nafarroa, I GOVERNA CATALUNYA GRÀCIES A ESQUERRA REPUBLICANA, s'ha proposat amb aquest projecte de llei sobre TVE collar encara més la missió històrica d'aquesta agència de l'estat.

Un professor universitari ha de rigurós i explicar-ho tot. De res.

13 d’agost del 2007, a les 9:30:00 CEST  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home