dissabte, 1 de setembre del 2012

Joan Carretero: «Dir que tenim autogovern és una broma pesada»


En l'entrevista, el líder de Rcat demana una manifestació massiva per l'11S, i recorda que "l'enemic, Espanya, està feble"

Carretero, en un moment de l'entrevista. Foto: QS/ND

Joan Carretero (Tremp, 1955) atèn Nació Digital un cop ha acabat la guàrdia de metge. El president de Reagrupament analitza en aquesta entrevista la situació política de l'independentisme, la manifestació de l'11S, el rescat i els acords entre ERC i Rcat, així com  el virtual gir sobiranista de CiU. I diu que veu Espanya feble.

-Vostè esperava el rescat de Catalunya?

-Sí, i no és que sigui profeta. De fet, durant la campanya electoral a les darreres eleccions al Parlament ja vam anunciar que la Generalitat seria intervinguda. I encara que no ho estigui formalment, ja ho està de facto, amb una intervenció no violenta. Miri, quan un Govern demana un rescat assumeix que està en fallida i admet un fracàs.

-Un fracàs que ens porta...

-Hauria de fer reflexionar al Govern i convocar eleccions. Allà on s'ha plantejat un rescat s'han celebrat eleccions, i no sé perquè aquí hem de ser diferents.

-I l'argument del Govern que això no és cap rescat sinó reclamar uns diners que són nostres... malgrat que paguem interessos?

-Que els diners són nostres ja fa temps que ho sabem, i molts ho sabem de fa molt, molt temps. Però, aquest Govern no ha fet res per canviar aquesta situació. Si l'executiu haguès plantat cara i haguès rescatat de debò els diners dels ciutadans de Catalunya tindria tot el suport, però ells van votar a favor de la llei que permet aquest fracàs.

-Aquest rescat és la prova del 9 que s'ha acabat l'autogovern?

-D'autogovern aquí... no n'hem tingut mai, hem tingut una gestoria, una capacitat de gestió reduïda i cap capacitat política o econòmica malgrat que els governs de Jordi Pujol van fer una parafernàlia que semblava que érem importants. Però ara ja no tenim capacitat ni de gestió. Ara dir que tenim autogovern és un eufemisme, és una broma pesada. Ara hi haurà uns senyors que ens diran com hem de gastar cada euro.

-Vostè planteja una eleccions avançades. Recull la petició del president d'ERC, Oriol Junqueras, d'una llista independentista conjunta?

-Fa temps que preconitzem una llista el més àmplia possible de les forces que volen que Catalunya sigui un estat normal, un estat lliure. Ara bé, no veig possible fer aquesta llista amb CDC ni amb ICV perquè cap dels dos, fins on jo sé, cap dels dos vol ja la independència. Els ecosocialistes encara parlen de federalisme, i a Convergència... depèn qui en parla.

-No el veig convençut del sobiranisme de Convergència...

- CiU és una federació que fa anys que dura i que el número dos de l'organització és Josep Antoni Duran i Lleida que sempre diu "no, no, no" i sempre acaba passant allò que ell diu... miri no me'l crec.

-Vostè anirà a la manifestació de l'ANC?

-Sí, i tots els que puguem hem d'anar-hi! Estem en una situació límit: o som una regió política o som un estat. La solució intermèdia -federals, confederals, nació impròpia... i històries- no val. Amb la crisi econòmica els espanyols han decidit acabar amb tots els eufemismes i històries, no volen cap situació intermèdia. O una regió quatriprovincial o estat.

- Que han perdut tots els eufemismes ho demostra el Coronel Alamán.

- Diria que el desig íntim del molts espanyols és voler liquidar “el problema catalán”. Sortosament, la Unió Europea no els ho permet. Estic convençut que molts comparteixen les paraules d'aquest xicot.

- I de què estem més aprop?

-Detecto que cada vegada hi ha un sector de la població més radicalitzada, més conscienciada que cal un estat propi... També hi ha una part important de la població a qui la situació política de Catalunya no li va ni li ve. Ara hem de convèncer aquesta gent anacional que s'apuntin. Però queda la prova del 9 a l'Europa occidental: les eleccions.

-Li falta suport electoral a l'independentisme?

-Tot el que no es reflecteixi en un vot massiu no serveix, l'autoritat és molt limitada.

-Si la manifestació de l'11S és massiva, que cal fer el 12 de setembre?

-Convocar eleccions per decidir si volem una Catalunya sense ser subjecte polític, agenollada a Espanya o bé si som un estat normal.

-Fa bé el president Artur Mas de no anar a la manifestació?

-En general, els governs no han d'anar a manifestacions. Què hi hagi el Govern què vol dir? Què farà el que diuen els manifestants? El Govern ha d'escoltar la ciutadania i seguir-la i ha d'utilitzar la seva capacitat política. És irrellevant que hi vagi o no. El que em sembla de Grouxo Marx és que el un membre del Govern digui que hi anirà com a societat civil.

- Un president no s'ha de manifestar per la independència. L'ha de proclamar?

-Exacte. Si no vol fer el que li demanen no pot fer-ho a estones. Seria aixecar la camisa al personal.

- Quin balanç fa de l'acord electoral amb ERC?

-Les coalicions necessiten d'un cert entrenament per aprendre a coordinar, a treballar... Estem relativament satisfets, però d'aquí un any n'estarem encara més satisfets. De fet, a nosaltres ens agradaria repetir l'experiència i la coalició.

- A l'octubre, Reagrupament celebra la seva cinquena assemblea. Quin espera que sigui el punt fort?

-Ves a saber. Potser a l'octubre la situació ha canviat. (Riu). Seriosament, Rcat ha de fer conscient la ciutadania que si volem un govern d'esquerres o dretes, primer hem de poder tenir un estat, perquè ara només escollim presumptes governs perquè no tenen cap capacitat.

-Vostè fa uns quants anys que s'arrossega per l'independentisme. Havia vist mai un moviment independentista com el que ara es veu?

-Fa anys érem extemporanis... Ara el debat estrictament polític, que no ciutadà, està ocupat per "independència o no independència". Ara ja no som extemporanis però sí que ho som electoralment.

-Veu l'enemic més feble?

-Sí, molt més feble. Fins fa uns anys Espanya semblava il·luminada per un miracle, amb reconeixement internacional. Ara tot el món constata que és el mateix estat de sempre, amb un creixement econòmic fals, ha baixat molts esglaons i aquest desprestigi per a l'independentisme és bo.

Etiquetes de comentaris: