dilluns, 20 d’agost del 2012

HI ESTÀS CONVIDAT!

Demà participaré en una taula rodona a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent. El tema que ens ocuparà és cabdal: Treballar la Independència des de la Universitat. Els organitzadors de la taula és Universitats per la Independència, que és la sectorial corresponent de l'Assemblea Nacional Catalana. L'hora és a les 18.00, com sempre al Liceu Renouvier.

Per a una servidora la Universitat ha estat cabdal en la presa de consciència independentista. Vull dir que abans d'entrar a la Universitat, no m´havia plantejat mai l'activisme patriòtic o partidista. Però en tot just un curs acadèmic, el primer, tot va canviar, i m´hi vaig llançar de cap, i fins avui. Però és clar, suposo que la perspectiva des de la qual parlarem demà no és l'estrictament individual, sinó la col.lectiva.

 I en aquest sentit, no hi ha cap dubte que la Universitat ha estat molt sovint a l'avantguarda de la lluita per la Independència. De fet, la universitat ha estat sempre un camp de batalla ideològic, com ho demostra el fet que ek Tractat de Nova Planta contemplava el tancament de totes les universitats catalanes que havien existit des de l'època medieval i la seva substitució per la botiflera Universitat de Cervera, on es practicava un estricte control ideològic. 

Van haver de passar molts anys, dècades, per al restabliment de la Universitat de Barcelona, i encara més per a la creació de la resta d'universitats catalanes. Durant aquest procés, la lluita per la catalanització va ser, i de fet, encara és intensa. Però reeixida en gran mesura. Des de finals del XIX i principis del XX, universitat i catalanitat van anar de la mà, i la prova és que les dues dictadures del XX van tornar a reprimir-la amb duresa. Però gràcies a la lluita de professors, estudiants, i personal d'administració i serveis, no se'n sortiren. 

Però encara no s´ha acabat, No podem cantar victòria perquè encara ens falta el pas definitiu, Però no tinc cap dubte, que quan arribi el moment, la Universitat catalana estarà, com sempre, en la primera línia, ajudant el país a donar a la seva gent un present i un futur millor i més pròsper.






A la taula rodona, hi participarem representants de diferents formacions. I a ningú se li escapa que algun de nosaltres atraurà l'atenció de forma especial.

Concretament, hi parlarem en Jordi Turull (CiU), en Josep Huguet (ERC), l'Ernest Maragall (Plaça 21), l'Anna Gabriel (CUP), en Josep Sort (RCAT) i en Josep Guia (SI). 

Déu n´hi do el planter. Segur que si en el Berta posen els nostres curriculums, fot un pet com un aglà.

Us hi espero!

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , , ,