divendres, 10 de març del 2006

LA INQUISICIÓ I EL NAZISME, TRETS COMUNS

Ho publica El Periodico de Catalunya. Una antropòloga ha fet un estudi comparatiu entre la Inquisició i el Nazisme. El nexe entre ambdós, òbviament, és l'obsessió per la puresa de sang. És quelcom que convé destacar, sobretot per fer callar la boca a tots aquells pretesos liberals ecspanyols que van pel món malparlant de Catalunya en anglès (en spanglish en el millor dels casos). Podríem dir, doncs, que hi ha un fil roig (de sang) que s'inicia amb Torquemada (1420-1498), passa per Adolf Hitler (1889-1945) i acaba, esperem que definitivament, en l'impassible al ademán J. M. Aznar, soldado de Ecspanya (n.1953). També és interessant assenyalar que l'autora crida l'atenció sobre el fet que mentre el nazisme ha estat condemnat sense pal.liatius, encara la crítica a la Inquisició no ha estat feta amb tots els ets i uts. Tampoc hem d'oblidar, com sovint fan alguns, que la tasca cohesionadora a la que es refereix l'autora de l'estudi, no és únicament religiosa i racial, ans també lingüística i protonacional: la Inquisició va tenir un paper clau en la introducció del castellà al País Valencià, a partir del segle XV, i els inquisidors van fins i tot empresonar consellers de la Generalitat d'adalt, enmig de la crisi dels Segadors en el segle XVII, si bé aviat van ser alliberats i els inquisidors van haver de sortir del país per potes.
Tot plegat m'ha fet recordar uns articles publicats fa uns anys, sobre un altre investigador històric que havia cercat els experiments amb presoners catalans i bascos, que portà a terme el primer franquisme per tractar de trobar, si no em falla la memòria, el gen que els fa rebels i "propensos a l'anarquia". De tot plegat en parlarem d'aquí a unes hores, quan hauré descansat d'un dia veritablement esgotador.

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

jo crec que el coneixament tant clar de la carnissaria que es va fer amb els jueus, en part és pel poder "econòmic" que tenen aquest.

Principalment els medis de comunicacció i hollywood i tb el lobby jueu americà.

No crec que estigui mal fet, però clar ells tenen per exemple, la lista de shindler, el pianista..., gran canals de tv internacionals com canal història.

però clar la resta dels pobles "exterminats" no ho tenen, per exemple els indigenes americans no poden no tenen aquesta capacitat de producció i el que si la tenen són els exterminadors.

O com els indis de nord-america, les pel.licules que veiem, encara pots acabar pensant que l'extermini era justificat....

Els catalans de media audio-visuals no en tenim, i els que hi ha són totalment botiflers...

Amb internet en canvi tots els pobles perseguits poden expresar-se lliurament..

30 de setembre del 2006, a les 19:52:00 CEST  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home