dijous, 23 de març del 2006

33.000 EUROS BABELIANS

L'amic Barrera m'envia un article publicat a El Periódico, on s'informa que la galàxia de grups ecspanyolistes creada a l'ombra del PP, s'han fet un fart de cobrar subvencions públiques, també sota el govern del PSOE (tanto monta, monta tanto). La cobertura legal d'aquestes subvencions és l'ajuda a les associacions de víctimes del terrorisme (no, encara que sembli mentida, no es refereixen a les dotzenes de milers de víctimes produïdes pel franquisme i el postfranquisme). Tanmateix, la màniga àmpla de l'estat, arriba molt més enllà. Segons ens informa l'esmentat article,

"Una vintena d'associacions, fundacions i col.lectius de diversa mena reben una aportació anual d'Interi- or que oscil.la, en funció de les seves característiques, entre els 10.000 i els 250.000 euros. Segons una resolució ministerial, per accedir a les ajudes han d'estar "vinculades a la representació de les víctimes del terrorisme" o fer "activitats assistencials a favor d'elles". Però la interpretació que Interior fa de la seva pròpia normativa és tan flexible que el criteri de repartiment ha acabat fent enfadar diversos col.lectius de víctimes, als quals teòricament va destinada la subvenció.
I és que el tercer grup que més ha ingressat per aquesta via --81.000 euros en dos anys-- és el Fòrum Ermua, fundat el 1998 per intel.lectuals bascos amenaçats per ETA com Vidal de Nicolás, Agustín Ibarrola, Jon Juaristi, Fernando Savater, Mikel Azurmendi i José Luis López de la Calle, assassinat per la banda el 2000. Nascut al caliu de l'esperit d'Ermua, el clamor social contra ETA que va esclatar arran de l'assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco, aquest fòrum ha anat virant cap a posicions cada vegada més antinacionalistes: des del rebuig al "patriotisme ètnic" del PNB fins a la convocatòria a Madrid d'una concentració contra l'Estatut i per la unitat d'Espanya.
Al demanar l'aportació del 2005, el Fòrum Ermua es va desdoblar en dos: una fundació cultural, que va aconseguir 10.168 euros per denunciar la "diàspora" dels amenaçats per ETA, i l'editorial d'una revista que repudia el "nacionalisme etnicista i xenòfob", que va cobrar 25.256 euros més. Al costat d'altres col.lectius, el Fòrum també participa en la Plataforma Ciutadans per a la Llibertat, que ha rebut 13.669 euros.
La subvenció concedida al Fòrum Ermua supera la rebuda per COVITE, el principal col.lectiu que agrupa les víctimes basques d'ETA. Enfront dels 81.000 euros del Fòrum, COVITE ha ingressat 74.000 euros en dos anys.

LA IMPOSICIÓ DEL CATALÀ
Una cosa semblant passa a Catalunya. L'Associació per la Tolerància, nascuda a Barcelona per denunciar el "nacionalisme excloent" i la "imposició" del català per part de la Generalitat, ja ha ingressat 33.300 euros procedents de la partida destinada a les víctimes del terrorisme. Juntament amb els impulsors del Fòrum Ermua, entre els fundadors d'aquest grup --que també s'oposa a l'Estatut-- hi ha Iván Tubau, Francesc de Carreras, Albert Boadella i Arcadi Espada, ara promotors del nou partit antinacionalista Ciutadans de Catalunya.
Aquest col.lectiu també rep més diners d'Interior que l'associació que, amb 10 psicòlegs i vuit advocats, assisteix les víctimes catalanes del terrorisme. L'ACVOT, escindida de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), només ha obtingut 29.700 euros des del 2004 --3.600 menys que l'Associació per la Tolerància--, repartiment que ha impugnat fins ara sense resposta.
Aquesta paradoxa és possible perquè, segons una resolució d'Interior, aquests fons poden sufragar l'ajuda jurídica, social o laboral a les víctimes, però també "programes d'informació i conscienciació social" sobre "els efectes de la violència terrorista". Acollint-se a aquest genèric epígraf, alguns grups munten debats o exposicions sobre el terrorisme que justifiquen la subvenció. I, com que la partida pressupostada per Interior no és ampliable, ho fan en detriment dels col.lectius de suport a les víctimes. El nombre d'associats de les entitats no computa a efectes de les ajudes.
Gràcies a aquest ampli forat legal, fundacions pròximes al PP --creades en memòria de víctimes d'ETA com Miguel Ángel Blanco, Tomás Caballero o Gregorio Ordóñez-- i al Partit dels Socialistes d'Euskadi (PSE) --Fernando Buesa-- s'han embutxacat més de 180.000 euros --30 milions de pessetes-- des del 2004." (negreta meva)

Com es pot veure, doncs, els nostres antinacionalistes (catalans, per descomptat) s'omplen les butxaques a cor què vols. Com també ho fan les fundacions vinculades als dos partits ecspanyols.

Ecspanya, gràcies a l'espoliació que fa de Catalunya, és una gran menjadora per a qui la defensen amb ungles i dents.

Recordo, però, que hi ha hagut altres casos semblants, on plataformes de foment de l'ecspanyolisme s'han beneficiat dels diners dels catalans. Tenim el cas, que clama al cel, de les entitats folclòriques regionals ecspanyoles, que han copat les subvencions sobre cultura popular de l'Ajuntament de Barcelona, en detriment, és clar, de les entitats de cultura popular catalana. Fet que ja es va denunciar en el seu moment. Un altre cas flagrant són els milions de pessetes que des de sempre ha rebut aquest muntatge a mig camí del tinglado mafiós que és la Feria de Abril, que ha rebut per totes bandes. Ha rebut subvencions, vull dir, i a cabassos: de l'Ajuntament, de la Generalitat,
et tutti quanti. I finalment, no podem oblidar la generositat de la Generalitat convergent amb La Vanguardia, fet que també es va denunciar fa un temps.

En definitiva, doncs, l'ecspanyolisme, en totes les seves diferents formes, no té cap mena de problema en ser finançat pels diners públics dels catalans. D'aquesta manera és molt racional ser un ecspanyol de pro. Per això em faig un tip de riure quan sento els babelians plorant dient que els empaitem i que aquí no hi ha llibertat. Ja voldrien tots els empaitats per raons polítiques del món, estar en la situació personal, material, mediàtica dels nostres "ciutadans per Catalunya". Cal des d'ara fer un seguiment de les fonts de finançament, en euros o en espècie (cessió de locals, espais mediàtics) de l'invent aquest de Ciutadans per Catalunya. Segur que seria molt clarificador. Seguiré informant i informant-me.