divendres, 11 de setembre del 2009

DUES ENQUESTES (ANÀLISI DE L'11-S, 1a part)

Bufa! Molta merda, que diuen els artistes. Vull dir que hi ha moltes coses a escriure de la Diada d'enguany. Ha estat un dia ben aprofitat i que sense cap mena de dubte marca un canvi de tendència, una superació claríssima de la partitocràcia vigent i l'ascens d'uns nous actors polítics i cívics.

En aquest primer post, però, em limitaré a comentar dues enquestes que s'han conegut el dimecres i el mateix dia 11. Les meves reflexions sobre els actes de la Diada, i particularment, sobre l'escandalós i no menys esperable boicot informatiu a Reagrupament (anem-nos preparant i inflem-nos de paciència, això només és el començament) les deixo per més endavant, quan hagi descansat una mica i paït tot plegat.

L'enquesta de l'Avui
La primera enquesta que vull comentar es va publicar al diari Avui el dimecres, 9 de setembre. S'hi preguntava als lectors a quin projecte polític hauria d'entrar en Joan Laporta. Una pregunta del tot escaient, donat que clarament el personatge cada cop està més clar que la seva propera aposta personal és la política.


Espectacular, oi? Em plau concloure que l'opinió dels lectors va en la mateixa direcció que apuntava aquest post que vaig penjar ara fa uns pocs dies. Bingo! Serà que ja m'assemblo al Mag Fèlix? O és que sóc millor analista polític del que em penso?El resultat de l'enquesta, en la qual participaren més de 3400 persones pel cap baix, no deixa cap gènere de dubte: el 35% votaren l'opció de Reagrupament, un 20% amb CiU, un 12% amb un projecte propi, i un 8% amb ERC. Un 15% opinaven que seria negatiu per Catalunya que s'hi presentés, i finalment, un 10% que seria negatiu per al Barça.

Sigui quina sigui la resposta, em sembla fantàstic i penso que faria bé en Laporta de fer cas a l'opinió dels lectors. Les raons ja les vaig detallar en el post esmentat. L'únic que em resta afegir és que Reagrupament es consolida com un referent en el panorama polític català, i se l'identifica amb una marca nova, amb un recorregut enorme per endavant! Tot el contrari de CiU i, a anys llum, d'ERC. Bé, molt bé.

Reagrupament el 0.5%
L'altra enquesta l'ha publicada, el mateix 11, el diari Público, la nineta dels ulls de ZP. Es tracta d'una enquesta de vot per a les properes eleccions a la CAC. El detall que crida l'atenció és que per primera vegada, l'enquesta ofereix a l'enquestat l'opció de triar Reagrupament al costat de la resta d'opcions polítiques. De manera que, qui el trien ja no passen al calaix de sastre de l'opció Altres, com fins ara, sinó que tenen una significació pròpia, al mateix nivell que la resta de forces polítiques. I el més fort de tot, és que Reagrupament, a hores d'ara, ni tan sols és una oferta electoral, perquè és una associació, i que encara no ha celebrat la seva Assemblea Nacional, que és la que li començarà a donar una identitat més consolidada.

Jo no conec cap precedent d'un fenomen semblant. Una no formació política que és inclosa en una enquesta d'intenció de vot. I que és triada, per una part dels enquestats! Aquí la paraula clau és EXPECTATIVA.

Reagrupament ja és a hores d'ara una opció amb unes EXPECTATIVES de creixement brutals. Si jo fos un inversor, que no és el cas, no tindria cap dubte i invertiria els meus euros o dolars en aquest valor, perquè segur que en trauria una bona picossada de beneficis. Dit sigui de passada, tot pensant en aquestes cases de caritat que es diuen Bancs i Caixes.

Naturalment, els nostres adversaris, assenyalaran que la intenció de vot directe és del 0,5%. Bé, doncs que no es preocupin i que continuïn públicament bescantant-nos (si bé privadament segur que els tenen per corbata). Que nosaltres ja anirem fent i quan toquin farem comptes i ja veurem qui riu l'últim!

Al marge de Reagrupament, resulta interessant assenyalar que ERC cau a 11 escons (-10), que no són els 5 dels que parlava en l'anterior post, però déu n'hi do la clatellada... Una senyora clatellada.

L'enquesta també deixa clares les seves preferències ideològiques quan apunta a un increment d'escons dels sociates, fet que és del tot insostenible, però bé, ja s'ho trobaran.

A destacar que la caiguda calabresa, impossibilitaria reeditar el tristpartit.

En definitiva, dues enquestes que marquen clarament que Reagrupament s'ha situat ja al mapa polític català i que a mesura que ens acostem a l'Assemblea Nacional, la seva posició és cada cop més central i rellevant.

Etiquetes de comentaris: , ,