diumenge, 6 de maig del 2007

ACTIVISME DIGITAL PER CATALUNYA

D'ençà l'expansió de la xarxa, del correu electrònic, dels SMS, etc., el moviment independentista català n'ha fet un ús molt intensiu. No es tracta, de fet, de cap novetat. Vull dir que l'activisme independentista sempre ha estat molt important, malgrat els intents de relativitzar-lo i de posar barreres per desviar-lo. Sense cap mena de dubte, la campanya activista digital que més exit ha tingut es la de la consecució del domini .cat. Pero a més a més, se n'han fetes moltes més per qüestions puntuals de denúncies, reivindicacions, boicots, etc.

A hores d'ara podem dir que ens trobem en una nova etapa. La que ens permet emprar nous recursos tecnològics com són els blocs, el vídeo (you tube, google video), la xarxa social (myspace), els matxup. Aquesta segona etapa esta disparant fins a límits insospitats l'activisme online, el qual té un impacte directe en la política quotidiana off line. És un tema que està centrant les meves reflexions acadèmiques actuals.

Actualment podem trobar a la xarxa diverses campanyes vives, totes elles molt interessants. Fem-ne una breu referència, lamentant que me'n deixaré alguna en el tinter -és a dir- en el teclat.

1. La campanya de suport a l'obra teatral Èric i l'Exèrcit del Fènix de Víctor Alexandre, basada en el llibre homònim escrit per Èric Bertran i sota la direcció de Pere Planella.

Es representa al Teatre Borras de Barcelona, i en els darrers dies a rebut una campanya de boicot sense precedents per part del PP i, a més a més, ha hagut de suportar el silenci còmplice dels principals mitjans de comunicació catalans, començant pels de la Corpo. Aprofito l'avinentesa per animar la gent perquè vagi a veure-la i li doni tot el suport possible. També hi ha el vídeo del documental, que el podeu descarregar aquí (1,2,3,4,5).

2. El col.lectiu Criteri, està portant a terme una campanya mediàtica internacional de denúncia de l'atac a la llibertat d'informació i a la diversitat cultural que suposa el tancament de les emissions dels canals de TV de la CCRTV a les comarques meridionals de la nostra Pàtria.

Penso que és una iniciativa del tot encertada, atès que massa sovint molts catalans pensen -no pas jo, per descomptat- que l'objectiu és convèncer els ecspanyols de la bondat de les nostres demandes. I òbviament, l'objectiu ha de ser, a banda dels compatriotes, en primer lloc, l'opinió pública internacional. Cal participar, doncs, en la iniciativa i adreçar correus electrònics a les autoritats corresponents de la Unió Europea.

3. Davant els duríssims atacs contra el català a l'escola protagonitzats pel propi Conseller d'Ensenyament, Ernest Maragall, així com arran dels decrets del Ministerio de Educación respecte l'augment de les hores en ecspanyol, s'ha constituït una campanya popular que porta per nom Pel Català a l'Escola.


La campanya ha aprovat un Manifest on s'exigeix la retirada dels decrets i el reforçament del català com a llengua vehicular a l'ensenyament, entre d'altres demandes.

4. També he trobat profundament interessant la campanya iniciada des de la Catalunya Nord que exigeix al diari AVUI que tracti tots els catalans per igual, i no margini centenars de milers que se'n consideren, pero que aparentment, l'esmentat diari no els considera com a tals. De blaveros a neutralitzar, ja en tenim prou, Un 10 per aquesta campanya, perquè no ens podem permetre que aquelles publicacions que considerem més properes, ens facin beure a galet. Això seria molt mes perillós que qualsevol pantoxada a la que ens tenen acostumats els mèdia ecspanyols.


Com podeu veure, de feina a fer, n'hi ha molta, nomes cal que s'impliqui el nombre més gran de gent.

Etiquetes de comentaris: , , ,

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

Bon dia,
Un parell de coses: pel que fa a les campanyes de la xarxa, aeroportintercontinental.cat està assolint una xifra d'adhesions impressionant (més de 25000).
L'altra:
Estic acabant-me "cavalcant damunt l'estel" amb pròleg teu. Fa temps que no vibrava tant.

Salut i independència!

Jaume

7 de maig del 2007, a les 11:41:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

Estic impressionat de l'èxit que solen assolir totes aquestes iniciatives i manifestos diversos, ara bé un cop acabada la recollida de signatures què fan els organitzadors? Si és que fan alguna cosa, és clar, vull dir fer alguna cosa que no sigui organitzar una altra campanya de recollida de signatures per a un nou manifest.

7 de maig del 2007, a les 13:20:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

Bon dia, torno a ser jo. Tan aviat he acabat cavalcant damunt l'estel l'he tornat a començar. No recordo que m'hagi passat amb cap altre llibre.
Aprofito i us recomano, coincidint amb la reedició conjunta de les dues Cròniques de Pedrolo (EL JONC), "a casa amb papers falsos" recull d'articles del 76-77-78 per acabar de contextualitzar un periode molt interessant.

Salut i independència!

Jaume

8 de maig del 2007, a les 9:26:00 CEST  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home