divendres, 5 de setembre del 2008

Denis McShane, per l'autodeterminació de Catalunya



Magnífica entrevista a l'antic ministre pels afers europeus britànic Denis McShane, i ara diputat laborista, a la cadena de ràdio France Inter, on, entre altres coses, afirma que Catalunya serà el que vulguin els catalans. És a dir, clarament defensa el nostre dret a l'autodeterminació (tall de veu als 10:50 minuts).

També mereix la pena escoltar el seu posicionament respecte l'agressió russa a Geòrgia. McShane fa una comparació amb el cas dels Sudets del 1938. "No es fa la independència a través de la invasió d'un exèrcit d'un gran país veí", afirma McShane. També qualifica el president d'Ossètia del Sud, Eduard Kokoity, antic militar soviètic i ex-lluitador de wrestling, d'encapçalar una Mafialand. Per McShane, Rússia vol remilitaritzar el mar Bàltic, i la seva actuació a Geòrgia s'inscriu en una ofensiva per tornar a controlar Ucraïna, Crimea i l'autoproclamada república de Transnístria, a Moldàvia.

En definitiva, una entrevista per sucar-hi pa. Un petit detall: és en francès. I tot s'ha de dir, en McShane per ser britànic, parla un francès excel.lent, si més no comparat amb la immensa majoria d'anglòfons que quan parlen francès, literalment el destrossen. Sobretot els anglocanadencs quan es volen fer el simpàtic al Quebec. Un nivell de francès pitjor que el nivell d'anglès de l'Aznar al ranxo del Bush. Tal vegada, això es deu al fet que McShane és fill de pare polonès (el seu cognom patern és Matyjaszek), i de mare irlandesa. El seu pare va lluitar a la Segona Guerra Mundial, probablement a les ordres del general Sikorski. Cal recordar, per altra banda, que tant Polònia com Irlanda, són països amb una arrelada tradició francòfona.

15 Comments:

Anonymous Anònim said...

La història de Georgia, Ossètia del sur i Abjassia, últimament, és del tot coneguda i podem donar-li tantes voltes com volguem, però el cas és que la culpa és de Georgia, i no d'avui, sino ja des del llunyá 1922 en que el georgiá Stalin i el seu segon Bèria, anexionaren aquests dos països a Georgia, dintre de la URSS per la força.

Sembla que occident, tant encertadament crítica amb els criminals Stalin i Beria, en aquest cas, beneeixen aquest crim concret.

Jo no.

A més, amb quin dret s'autodetermina de la URSS Georgia i a l'hora, aquesta no permet que s'autodeterminin Ossètia del Sur i Abjassia?.

Però és que hi ha més...avants de que existis la URSS, Georgia formaba part de l'imperi rus, i no fou pas per dret de conquesta, no, fou perque Iran i Turquia, volian incorporar Georgia als seus respectius imperis, per la qual cosa, el rei georgiá Irakli II va demanar a la emperatriu Catalina la Gran que acceptés a Georgia com a protectorat per defensar-la dels atacs d'iranians i turcs. Aquest protectorat es vá oficialitzar mitjançant el Tractat de Gueorguievsk el 24 de gener de 1784.

El dret d'autodeterminació dels pobles, és pels que ens cauen simpàtics i pels que no. Només faltariía!!. I ossèts del sur i abjassos, han manifestat clarament quer no volen ni sentir a parlar de formar part d'un estat que no només no els ampara en res, sino que els ataca i mata.

Cordialment.

5 de setembre del 2008, a les 17:18:00 CEST  
Blogger bacus said...

votar obama és votar PSOE no fan falta 4 dits de coco.

5 de setembre del 2008, a les 18:24:00 CEST  
Blogger Enric Borràs said...

Benvolgut amic
No sé gaire francès, ho he demanat a algú altre que en sap més i no aconseguim d'oir això que dius que va dir el britànic. Sí que hem entès que digué: "els espanyols tenen dret a considerar que el País Basc i Catalunya són el seu país".

5 de setembre del 2008, a les 21:07:00 CEST  
Blogger Salvador said...

Jo he sentit que "Espanya té el dret de dir que els catalans i el país basc continuen formant part d'Espanya fins al moment que aquests pobles decideixin totalment".
I en quant al tractament del tema de Geòrgia i les comparacions amb Kosovo i els Sudetes és d'una hipocresia i un cinisme exemplars. "No es fa la independència a través de la invasió d'un exèrcit d'un gran país veí", però res a dir si una coalició com la OTAN es dedica a bombardejar poblacions civils a Sèrbia en el cas del Kosovo.

5 de setembre del 2008, a les 22:33:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

Georgia i Castella tenen quelcom en comú, i és que, de la mateixa manera que Castella no ha ni intentat mai convencer a Catalunya d'una unió justa sino que sempre ha volgut impossar el dret de conquesta, Georgia, a abjassos i ossèts del sur, tampoc els ha donat mai cap mostra d'amistat i cooperació. Els ha volgut prohibir la llengua, els ha anulat el seu estatus autonòmic del que gaudian, no hi han invertit mai cap diner per millorar les condicions de vida de la gent i sempre que han pogut, els han atacat militarment.

Benvolguts companys, teniu la suficient empatia per pensar que si algú de vosaltres fos osset o abjasiá, qué és el que voldria?.

6 de setembre del 2008, a les 11:45:00 CEST  
Blogger Martí Cabré said...

La composició del Caucas és molt complexa. Em sorprèn la lleugeresa amb que es deixen segons quins comentaris.

Ningú recorda avui la neteja ètnica que el 1992 van fer els ossets contra la minoria ingúixa? Ningú? Doncs ho podeu refrescar a http://en.wikipedia.org/wiki/Ossetian-Ingush_conflict, si sabeu anglès, cosa necessària per entendre el món actual.

6 de setembre del 2008, a les 16:40:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

Si, però hi hagué una neteja étnica previa. La duta a terme per Stalin i Beria despues del 1922.

Estem en lo de sempre: quant comença la història?.

Ah!...Vikipedia no és un organ informatiu neutral ni assèptic.

6 de setembre del 2008, a les 18:09:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

Ps.

Al 1991, la Georgia de Ramsajundia, va abolir la autonomía d'Abjasia i Ossètia del sur, va prohibir les seues llenguas i va tancar les seues universitats.

Us semblaria bé que l'estat espanyol abolis la autonomia, prohibis el catalá, tanqués les nostres universitats...?

Segur que trobariam a gent que diria que si!.

6 de setembre del 2008, a les 18:12:00 CEST  
Blogger Unknown said...

Bones
Davant de les últimes accions d'Albert Rivera (c's) us proposo que el dia 11 de Setembre en els nostres blogs pengem l'Estelada. Una campanya que he començat sola i que necessita de tots. En el fons són les nostres cases virtuals. Passa'l . Aquí us podeu baixar l'Estelada www.marroca.blogspot.com
Salut

6 de setembre del 2008, a les 18:19:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

Benvolguts,
No acabo d'entendre com, d'una noticia positiva per als anhels de llibertat dels catalans(un ex-alt politic anglès recorda que catalans i bascos no han pogut exercir el dret d'autodeterminacio) ens capfiquem novament en el tema de Georgia.

Però, vaja, jo el que no recordo tampoc quan es va exercir demoràticament el dret d'autodeterminacio d'Ossetia del Sud i 'Abjasia. I no solament si van fer o no un referèndum democràtic al respecte, sino quan fan periodicament eleccions pròpies i els seus parlaments ho han decidit majoritàriament.

Per que, algun organ democràtic d'Ossètia del Sud o d'Abjasia va aprovar demanar que l'exercit rus s'establís al seu territori, per les bones, i, a més, que ocupessin setmanes i setmanes territori georgià georgià, també per les bones?

A Geòrgia s'han fet eleccions democràtiques regularment, que han comptat amb presència d'observadors internacionals i que les han validat. A Ossètia i a Abjasia, no n'he sapigut trobar cap noticia.

Tanmateix, el que sí trobaria bé que alguna institució sobiranista catalana intentès que ens visités o donès alguna conferència el polític laborista, per a reconèixer sl seu suport.

Cordialment,
Andreu

6 de setembre del 2008, a les 20:19:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

Certament, Georgia, despues del cop d'estat de les "roses", és una democràcia, si no tenim en compte que en Saakashvili, ha fet empresonar a la oposició i fins i tot a Tsotne Gamsajurdia, fill del 1er. president de la Georgia independent Zviad Gamsajurdia per dir que el pais ha esdevingut una colonia d'EE.UU. però sense rebre cap benefici per la població, que des de que governa Saakashvili, un 25% d'aquesta població, s'ha vist obligada a emigrar i un 30% viu per sota del llindar de la pobresa.

Avui, Georgia, és un dels paisos del mon que més percentatge de PIB gasta en armament, i el pais és plé d'assesors militars isrraelians i USA.

Gamsajurdia ha estat emprersonat per dir que, tal i com está el seu pais, lo que li convé és una politica de neutralitat i bones relacions amb Russia i occident, gravissim crim als ulls del "democrata" Saakashvili.

7 de setembre del 2008, a les 16:55:00 CEST  
Blogger Salvatore said...

Estimats Patriotes,
no diré massa de Geòrgia, el patriota Josep de l'Empordà ja ho ha fet per mi.
Però volia comentar, que no confio que els anglesos es mullin massa en el tema català, ja que com tots sabem, el 1713, un cop obtinguts uns rèdits tan importants a Utrecht, que varen ser decisius perquè la Gran Bretanya esdevingués la primera potència mundial, van abandonar els catalans a la seva sort, és a dir, a la destrucció i a l'enfonsament com a poble que va significar el decret de nova Planta del 1716.
Avui dia encara patim aquestes conseqüències, podem encara confiar en els anglesos?
I potser recordar la diplomàcia anglesa el 1.938 com va donar el cop de gràcia a la República.
Sincerament, no confio en cap tipus d'ajuda per part dels anglesos, ans el contari

Cordialment

Salvatore

7 de setembre del 2008, a les 17:24:00 CEST  
Blogger Martí Cabré said...

Jo crec que als independentistes ens interessa que la nostra causa els interessi als EUA i al RU. Anant de friquis pel món només aconseguim que ni els espanyols ens fotin cas.

7 de setembre del 2008, a les 19:59:00 CEST  
Blogger Martí Cabré said...

Tal i com deien a la pel·lícula "Trainspotting", "els anglesos són imperialistes i una colla de subnormals... i els escocesos som uns pringats per ser sotmesos per una colla de subnormals".

L'Éamon de Valera ho va tenir més clar.

7 de setembre del 2008, a les 20:01:00 CEST  
Blogger Albert Guilera said...

Ara mateix al Caucas el que està en joc no és la supervivència nacional d'ossetis i abkhazos, sinó la independència de Geòrgia respecte de Rússia. Pel que fa a l'autodeterminació de Catalunya penso que l'estratègia espanyola ja no és tant la de negar-nos el dret, que ho segueixen fent i ho faran, sinó la de seguir alterant la nostra composició demogràfica per fer impossible la victòria sobiranista i la mateixa continuïtat de la identitat catalana que pot acabar com una expressió minoritària en una societat diversa on la llengua i la cultura espanyoles siguin totalment hegemòniques.

8 de setembre del 2008, a les 0:56:00 CEST  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home