dijous, 14 d’agost del 2008

40 ANYS DE LA UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Demà comença la 40ena edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada del Conflent. Es tracta d'una efemèride digna de celebrar-se. Per això convido tothom a anar-hi o passar-se ni que sigui només un, dos o tres dies. Com ja vaig escriure en un post anterior, la primera vegada que hi vaig anar va ser en l'edició del 83, no sóc, doncs, dels de la primera fornada, la dels anys 68 i 69, encara sota el franquisme. Ni tampoc dels de la transició (anys 76-79). Però déu n'hi do. En aquests vint-i-cinc darrers anys -si bé en bastant he fet campana- els canvis en el seu funcionament han estat enormes, alguns positius, d'altres no tant. Però en el balanç final, penso que l'UCE ha aconseguit adaptar-se a la nova conjuntura, sense perdre excessivament el seu valor afegit, que la fa ser diferent de tota la resta d'universitats d'estiu posteriors, incloses aquelles adreçades explícitament a enfonsar-la.

Per força s'ha potenciat el seu component acadèmic. I això és bo, naturalment. Tanmateix, no estic d'acord amb aquelles opinions, suposadament neutrals, que contraposen el vessant acadèmic al vessant reivindicatiu. Precisament allò que té de propi l'UCE és aquest caràcter reinvindicatiu, d'aposta per anar sempre més enllà, a la recerca d'una fita transformadora que naturalment mai s'acabarà assolint. Però el que importa és el camí. UCE és a l'hora el punt d'arribada del curs polític anterior i el punt de sortida del nou curs polític. S'hi fa balanç i a l'ensems s'anuncia el que vindrà.

I és també lleure, oci, i barra lliure per relacionar-se amb amistats conegudes o noves, que després perduren o no, sempre tenint present que les condicions que s'hi donen, difícilment són exportables quan cadascú retorna al seu lloc d'origen.

La Xarxa de Blocs Sobiranistes
De l'edició d'enguany, voldria destacar dues activitats, particularment. O tres. Si bé, en general, totes les activitats que s'hi fan són dignes de destacar.

La primera és la Jornada de Blocaires dels Països Catalans que tindrà lloc el 19 d'agost, al llarg de tot el dia, organitzada per la Xarxa de Blocs Sobiranistes. S'hi celebraran dues activitats. La primera, de 9 a 12, una xerrada-col.loqui sobre Blocs, llibertat d'expressió, política i futur de la democràcia i el sobiranisme amb les noves tecnologies, i on intervindran tres ponents.

La segona serà, un Taller de Blocs, on s'ensenyarà a fer-ne i s'explicaran trucs, funcionament, etc. Aquesta activitat tindrà lloc entre les 15 i les 17 hores i anirà a càrrec de l'Octavi Fornés.

Camins cap a la Independència

L'altra activitat, més que recomanar-la, us hi convido. Es tracta de la taula rodona, o fòrum obert que tindrà lloc cap al final de l'edició d'enguany, el dia 23 d'agost a les 18.00 hores.

Porta per títol Camins cap a la Independència, i hi intervindran l'Agustí Soler (foto), president del Partit Republicà Català (PRC), en Carles Bonaventura, secretari general del PRC, en Josep Ferrer (Congrés per la Sobirania), i co-fundador del PSAN) i una servidora de vostès.

Penso que serà una bona oportunitat per debatre i sobretot proposar iniciatives o projectes per tirar endavant en el nou calendari polític. Per això us recomano molt fermament que hi assistiu i d'aquesta manera la podrem fer petar, no de forma virtual, sinó cara a cara.

Una possible activitat encara no lligada del tot és una presentació-express del Bloc Gran del Sobiranisme. Una iniciativa que amb tot just un mes de vida, ja ha arribat als 20.000 accessos. Ja us aniré informant al respecte.

Finalment, també animo a aquells interessats en la història, a seguir les sessions del Curs d'Història de Catalunya que tindrà lloc al llarg de tots els dies de 10 a 12 hores, organitzat per l'Associació Conèixer Catalunya, i impartit per la Magda Cuscó. Al final del curs es repartirà un Certificat d'Assistència convalidable amb crèdits de lliure eleccions d'algunes universitats públiques.

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , ,

5 Comments:

Anonymous Anònim said...

Ja que menciones l'Agustí Soler (autor del magnífic llibre "ERC-PI Escissió o cop d'estat a l'independentisme?", no descarto que una vegada trinxat el tripartit sense que hi hagi possibilitats de que es repeteixi i segons com vagi el "post-tripartit", m'acabi refugiant en el PRC com ùltim intent de reexir, avants de tirar la tovallola definitivament.

15 d’agost del 2008, a les 8:44:00 CEST  
Anonymous Anònim said...

En tenc bons records de la UCE. Esper tornar algun dia.

15 d’agost del 2008, a les 13:32:00 CEST  
Blogger INPAIC said...

Jo també hi seré. Ja fa tres anys que hi vaig i sempre aprenc alguna cosa. Ara bé tu a quina taula rodona diues que estàs? a la dels blog-freekis suposo perquè amb tu al davant i tota la fardalada que et llegeix i que anomenes podeu acabar al Bagdad fent el número final (Sort, Soler, Josep-Empordà...) això si que valdria la pena veure-ho en directe i de cop i no haver d'anar-ho veïent i llegint per entregues en aquest bloc.
Per cert Sort, jo encara no puc fer vacances perquè treballo pel meu compte i no per compte d'altri que et manté com tu.

16 d’agost del 2008, a les 1:09:00 CEST  
Blogger reflexions en català said...

Josep, jo hi trauré el cap algun dia, havent dinat. Vejam si ens veiem.

marc

16 d’agost del 2008, a les 12:12:00 CEST  
Blogger Salvador said...

Josep, a vegades he pensat que aquest tal Jaume ets tu mateix, el teu Mr Hyde.

17 d’agost del 2008, a les 2:36:00 CEST  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home