dissabte, 16 de febrer del 2008

COMPTE ENRERE PER LA INDEPENDÈNCIA DE KOSOVA

(21) Temps d'alegria, temps de records
Segons informen alguns mitjans, els albanokosavars que demà celebraran la Independència, no obliden els seus màrtirs. Així, un grup de joves han recordat avui un dels herois de la lluita per la independència de Kosova, el comandant de la UCK, Adem Jashari, tot col.locant una foto seva en un dels hotels de l'avinguda Mare Teresa de Pristina. A sota hi han escrit "Oncle, ho hem aconseguit!".

La casualitat ha fet que la proclamació de la independència tingui lloc pràcticament dia per dia, amb el 10è aniversari de l'assalt de les tropes sèrbies a la casa dels Jashari, on els membres del clan van mantenir una dura resistència. Va succeir el 5 de març del 1998. Al final del combat, 58 membres de la familia Jashari van morir-hi, incloent-hi 28 dones i canalla. Sense cap mena de dubte aquesta massacre, conjuntament amb la de Racac (15.1.1999), van ser claus en el desenvolupament dels esdeveniments posteriors: l'auge de l'UCK i la intervenció de l'OTAN.

El 2004, el llavors president de Kosova, Ibrahim Rugova, va concedir Jashari la màxima distinció, la d'Heroi de Kosovo.

(22) Reportatge de la BBC sobre la situació a Kosovo
Si cliqueu aquí, podreu veure un reportatge de la BBC, on es presenta la situació a Kosova en els dies previs a la declaració de la Independència. Hi destaco el record que molts Kosovars dediquen a aquells que han mort pel camí. I per descomptat, l'aparició dels soldats ecspanyols, fent el fantasma, fins i tot hi ha un quillo que, a banda de mastegar xiclets, sap parlar anglès, deu ser l'únic...

Naturalment hi ha la visita obligada a Kosovska Mitrovica, suposo que pel morbo de veure si cauen algunes galetes. Sentir els serbis parlar dels albanokosovars em recorda no sé qui... Diuen que si Kosova "és nostra" i afegeixen que si no estan bé "que se'n vagin a Albània"... Sense comentaris.


(23) Ministres serbis aniran a Kosova demà diumenge
En una mostra de rebuig total a la declaració d'independència de Kosova, demà diumenge, diversos ministres del Govern de Sèrbia, acompanyats pels seus col.laboradors, diputats i altres personalitats, viatjaran a Kosovo Nord i als diferents enclaus serbis arreu, per tal de donar suport els seus habitants i denunciar l'actuació dels organismes internacionals.

Segons informen els mitjans serbis, Slobodan Samardzic, Ministre serbi pels Afers de Kosovo i Metohija, viatjarà a Kosovska Mitrovica. El viceprimer ministre, Bozidar Djelic, i el ministre d'Educació, Zoran Loncar, aniran a l'enclau d'Strpce. El Ministre d'Energia i Mines, Aleksandar Popovic, visitarà Ranilug, i el Ministre d'Infrastructures, Velimir Ilic, anirà a Gracanica, a tocar de Pristina, on hi ha un important monestir. Per la seva banda, el Ministre de Comerç i Serveis, Predrag Bubalo, va a Osojane, el Ministre de Religió, Radomir Naumov, a Gorazdevac i la secretaria d'estat Mirjana Orasanin a Novo Brdo. Altres alts càrrecs visitaran les poblacions de Velika Hoca i Orahovac.

Aquesta iniciativa, s'especula, pot formar part del Pla d'Acció, que encara roman secret, i que podria incloure mesures com la de reforçar la presència directa del govern de Belgrad en les zones de majoria sèrbia de Kosova, fet que deixaria entreveure, una voluntat d'annexionar-les, o el que és el mateix, de partició del territori.

Les reaccions sèrbies, però no s'acaben aquí. Avui a Belgrad ha tingut lloc una manifestació en contra la declaració d'independència (fotos). Per la seva banda, a Kosovo Nord, l'Església Sèrbia ha demanat als seus fidels que resin. En els darrers dies, s'han celebrat assemblees locals en aquesta zona de majoria sèrbia. Concretament, n'han tingut lloc a Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica. Tot sembla indicar que s'aposta clarament pel reforçament de les institucions d'autogovern serbi, rebutjant totalment la participació en les institucions controlades per la majoria albanesa. Fins i tot, els pocs polítics serbiokosovars que les accepten, són titllats cada cop de forma més vehement, de traïdors.

Etiquetes de comentaris: , , ,