divendres, 15 de febrer del 2008

COMPTE ENRERA PER LA INDEPENDÈNCIA DE KOSOVA

(16) El Primer Ministre Hashim Thaçi, fa una crida a les minories a considerar Kosova com la seva Pàtria

Davant de centenars de corresponsals de premsa convocats per la seva Oficina, el Primer Ministre de Kosova, Hashim Thaçi, no ha desvetllat, com s'especulava el timing ni la data exacta de la declaració de la Independència, que, tot ho sembla indicar, és previst que tingui lloc el proper diumenge. Thaçi, antic cap guerriller de l'UÇK, i encara avui en dia considerat un terrorista pels serbis, però, ha afirmat taxativament, que "Kosova té la seva pròpia agenda i que la pensen complir". Igualment ha fet una crida a les diverses minories (serbis, turcs, goranis, bosniaks, roma) a considerar Kosova com la seva Pàtria, i ha anunciat la posada en funcionament d'una Oficina per a les comunitats minoritàries el titular de la qual l'informarà diàriament, per tal de resoldre realment les preocupacions de les minories. Finalment, ha afirmat que una Kosova independent no discriminarà cap dels seus ciutadans.

Al marge de la declaració del PM, l'Assemblea de Kosova té previst, un cop declarada la Independència, aprovar en una sessió maratoniana i per procediment legislatiu d'urgència prop de trenta lleis, d'entre les quals cal esmentar la nova Constitució. També s'aprovaran els nous símbols del nou estat: la bandera, que haurà de fer visible la naturalesa multiètnica del nou estat, i l'himne.

Pels carrers de les principals ciutats kosovars són cada cop més visibles mostres de la festa que, tot ho sembla indicar, tindrà lloc el proper diumenge. Enormes cartells i plafons amb la paraula INDEPENDÈNCIA, pengen de monuments i bastides. Únicament a la ciutat de Mitrovica, dividida en dues parts: nord (serbi) i sud (albanès), es respira una certa tensió, com ho demostra l'esclat d'una bomba dijous per la nit.

Naturalment, tant la KFOR com les forces policials (SPK i la policia de la UNMIK), es troben en estat de màxima alerta i estan preparades per intervenir per tallar qualsevol incident.

Etiquetes de comentaris: