divendres, 15 de febrer del 2008

COMPTE ENRERE PER LA INDEPENDÈNCIA DE KOSOVO

(9) Un català que les passarà putes aquest cap de setmana
Realment no m'agradaria estar en la pell de Josep M. Lloveras (foto) aquests dies. Ell és el Cap de la Delegació de la Comissió Europea a la República de Sèrbia. Vaja que té tots els punts per rebre per totes bandes, sobretot si la frustració dels expansionistes serbis es desferma durant el cap de setmana. El líder de l'oposició, l'ultra Tomislav Nikolic ja ha fet una crida a concentrar-se el diumenge en protesta per la probable declaració de sobirania que farà l'Assemblea de Kosova. Es calcula que pel cap baix, un milió de persones hi assistiran.

Ignoro si Lloveras en aquests moments es troba a Sèrbia o no. En els darrers dies, la seva actuació s'ha centrat sobretot en desvincular el procés d'accessió de Sèrbia a la UE de l'accessió a la independència de Kosova. És a dir, tracta de desfer la imatge que des de determinades instàncies de la pròpia UE s'ha transmès segons la qual si Sèrbia es resignava a la independència de Kosova, la seva integració a la UE aniria per una via ràpida. Contràriament, com s'exposa en aquesta entrevista, Lloveras lliga la integració a la UE, amb les reformes econòmiques estructurals i amb la col.laboració amb el Tribunal Penal Internacional per a la captura dels serbis acusats de crims contra la Humanitat, particularment la parella Mladic-Karadzic.

Si realment encara és a Sèrbia, voldrà dir que té plena confiança en el seu equip de seguretat. O que ha rebut garanties per part de les autoritats sèrbies. Jo, de totes maneres, tenint present els antecedents en aquest país, on s'ha arribat a assassinar a tot un primer ministre, Zoran Djindjic, l'any 2003, no les tindria totes. O no cap.


(10) Els albanesos de Sèrbia es mobilitzen
Si l'altre dia parlava de Kosova Nord, on hi ha una majoria de serbis, que s'oposen a la independència, avui toca parlar de les minories albaneses existents a dins dels límits estrictes de la República Sèrbia. Una d'aquestes minories, és la que habita a Presevo, Medveda i Bujanovac. Aquestes tres municipalitats destaquen per dos fets. El primer és que són adjacents a Kosova, de manera que la comunicació entre ambdós territoris és relativament fàcil. La segona és que, en el cas de Presevo (més del 90%) i Bujanovac (54%) són de majoria albanesa. A Medveda, representen el 26%. Cal assenyalar, també, que Presevo (foto), a més, també és adjacent a la República de Macedònia, on també hi ha una important minoria albanesa.

Regularment, els albanesos d'aquestes contrades han volgut integrar-se a Kosova. Així el 1992, van celebrar-hi un referèndum, amb una victòria aclaparadora a favor de la integració. Més endavant, entre el 1999 i el 2001, es creà l'Exèrcit d'Alliberament de Presevo-Medveda-Bujanovac (UCPMB), a imatge i semblança de l'UCK. La manca de suport per part de les tropes de l'OTAN, però, féu que finalment es dissolgués.

Això no obstant, en els darrers dies, els líders polítics de la zona, tornen a entrar en escena i afirmen que si finalment es produeix la partició de Kosovo, i el Kosovo Nord s'integra a Sèrbia, no hi hauria d'haver cap excusa per que les zones de majoria albanesa d'aquests territoris, al seu torn, s'escindissin de la República Sèrbia, i s'intregressin a Kosova.


(11) El govern serbi anul.la la independència de Kosova
En una reunió celebrada ahir dijous, el govern serbi encapçalat per Vojislav Kostunica, va decidir anul.lar tots els actes jurídics tendents a la proclamació de la independència de Kosova, tot i que encara aquests no s'han pres formalment. El govern demanarà al Parlament que ratifiqui aquesta decisió.

(12) Kostunica reconeix que la Declaració d'Independència no es pot aturar
En una declaració emesa per la televisió sèrbia, el primer ministre V. Kostunica, ha reconegut que de facto, la declaració d'independència de Kosova d'aquest cap de setmana, és inevitable, però que farà tot el possible per evitar que s'apliqui.

(13) El president rus, Putin, es refereix a l'Estat espanyol
Putin, principal aliat de les tesis sèrbies, ha criticat el doble estàndard practicat pels països favorables a la independència de Kosova. I ha recordat que a l'estat espanyol, entre d'altres, també hi ha persones que no en volen formar part.

(14) Reunió extraordinària del Consell de Seguretat de l'ONU
A petició de Sèrbia, ahir dijous va tenir lloc una sessió extraordinària del Consell de Seguretat de l'ONU, per discutir sobre la probable declaració d'independència de Kosova. Segons el parer de l'ambaixador serbi, la declaració viola la Carta de l'ONU i la Resolució 1244.

Etiquetes de comentaris: , , ,