COMPTE ENRERE PER LA INDEPENDÈNCIA DE KOSOVO
(2) Reunió del Consell per la Seguretat Nacional de Sèrbia
Segons informa B-92, durant la tarda d'ahir dimarts es va reunir el Consell per la Seguretat Nacional de Sèrbia, al quarter de l'Agència de Seguretat i Informació (BIA). Era la seva primera trobada des de la seva constitució el passat mes de maig. En formen part el President de la República (Boris Tadic, foto), el Primer Ministre (Vojislav Kostunica), els ministres d'Interior (Dragan Jocic), Defensa (Dragan Sustanovac) i Justícia (Dusan Petrovic), el Cap de l'Estat Major de l'Exèrcit (Tinent General Zdravko Ponos), el director del BIA i els seus caps de departament i el director de la Intel.ligència Militar (VOA).
En la trobada s'ha parlat del Pla d'Acció aprovat pel govern, per fer front a la declaració unilateral d'independència de Kosovo. Malgrat la seva actual consideració de secret d'estat, es suposa que el Pla estableix quines hauran de ser les mesures que cada Ministeri haurà de portar a terme per tal que tots els ciutadans lleials a l'estat i residents a Kosovo se sentin segurs i que en continuen formant part.
Unes altres fonts afegeixen que el Pla d'Acció contempla un afebliment de les relacions diplomàtiques amb els estats que reconeguin la independència de Kosovo, als quals se'ls denunciarà davant dels tribunals internacionals. També sembla ser que es contempla un bloqueig econòmic i la prohibició de l'entrada a Sèrbia d'albanokosovars. També sembla que s'encoratja als serbiokosovars a concentrar-se al nord del territori, que podria secessionar-se d'un Kosovo independent i posar-se sota la protecció de Belgrad.
Al marge del Pla d'Acció, és previst que en la seva reunió de demà dijous, el govern serbi aprovi un altre document que contindrà les inciatives legals que Belgrad vol prendre per anul.lar jurídicament la declaració d'independència de Kosovo.
(3) Dissensions entre els polítics serbis
La reunió del Consell de Seguretat Nacional de Sèrbia (veure 2), ha estat possible un cop superades, aparentment, les profundes diferències que separen el President de la República, Tadic, recentment reelegit, i l'actual primer ministre Kostunica (foto). Tadic, líder del Partit Democràtic (SD), socialdemòcrata, és partidari d'accelerar l'ingrés a la Unió Europea, costi el que costi.
Per la seva banda, Kostunica, líder del Partit Democràtic de Sèrbia (DSS), conservador-cristianodemòcrata, s'oposa rotundament a la independència de Kosovo i és partidari d'emprendre iniciatives que poden posar en perill la integració de Sèrbia a la UE, tals com la partició de Kosovo. Dins el seu govern, però hi ha un nombre important de ministres propers a Tadic, per la qual cosa, sovint es nega a convocar-lo. Val a dir que, en un moviment que va indignar els kosovars i la comunitat internacional, Kostunica va nomenar un partidari seu, Slobodan Samardzic, Ministre pels Afers de Kosova-Methonija, atès que s'interpreta com un clar intervencionisme en els afers interns de Kosovo.
Paradoxalment, si Kostunica té problemes a l'interior del seu propi govern, on gaudeix d'un ampli suport és al Parlament serbi, on l'oposició oficial, representada pel Partit Radical Serbi, liderat per Tomislav Nikolic, ja li ha proposat que quan Kosovo proclami la Independència, declari l'estat d'emergència. Això no obstant, un paper clau aquí el juga el President del Parlament (no com en altres Parlaments, dit sigui de passada), Oliver Dulic, un partidari aferrissat de la integració de Sèrbia a la UE.
A hores d'ara, sembla que Tadic i Kostunica han arribat a un acord en el sentit de no reconèixer la independència de Kosovo i portar a terme totes les accions legals i econòmiques que tinguin a l'abast. Això no obstant, aquest compromís pot esquerdar-se si la Unió Europea, com sembla, es manté ferma en el reconeixement de la independència de Kosovo a partir del 17 de febrer.
(4) Divisions entre els serbokosovars
On també hi ha una divisió creixent és entre els serbokosovars.
Es tracta d'un enfrontament respecte quin ha de ser el rol de Belgrad, per una banda, i, de l'altra entorn quina posició adoptar respecte la declaració d'independència i el Pla Ahtisaari.
Mentre que els habitants de les municipalitats del nord, al voltant de la ciutat de Mitrovica, es declaren clarament partidàries de la partició i annexió a Sèrbia, a la qual veuen com a protectora i garant dels seus drets, els serbis que viuen en altres municipalitats semblen lleugerament més partidaris d'arribar a algun tipus d'entesa i sobretot a cercar la protecció de les instàncies internacionals
(5) L'Assemblea de Kosovo
La instància que molt probablement proclamarà la independència el proper diumenge 17 de febrer, de Kosovo, és l'Assemblea de Kosovo. Constituïda sota el mandat de l'ONU, les darreres eleccions per cobrir els seus 120 escons es van celebrar el passat 17 de novembre. D'aquests escons 10 estan reservats a la minoria sèrbia i 10 més a la resta de minories ètniques existents al Kosovo (Turcs, Gorans, Bosniaks, Roma, i altres)
El guanyador va ser el Partit Democràtic de Kosovo (PDK) liderat per l'ex-cap de l'UCK, l'antic Exèrcit d'Alliberament de Kosovo, Hashim Thaçi (foto), i que va ser nomenat Primer Ministre. Thaçi és considerat pels serbis un terrorista i encara té pendent una condemna de 10 anys de presó per la justícia sèrbia. El PDK va aconseguir 37 dels escons i un 34.3% dels vots (s0bre els 100 reservats a la majoria albanesa del país). Per consultar la resta de repartiment d'escons, entreu aquí.
Etiquetes de comentaris: DULIC, KOSOVO, SÈRBIA, TADIC, THAÇI, VOJISLAV KOSTUNICA
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home