dissabte, 16 de febrer del 2008

COMPTE ENRERE PER LA INDEPENDÈNCIA DE KOSOVA

(17) DARRERA HORA: Hashim Thaçi confirma que demà "la voluntat dels ciutadans de Kosova" serà executada

Aquest matí, el Primer Ministre de Kosova, Hashim Thaçi, ha confirmat que demà diumenge, 17 de febrer, es proclamarà la Independència de Kosova. L'anunci ha tingut lloc després que la Unió Europea ha aprovat el desplegament de la missió de policia i justícia, que durà el nom d'EULEX (veure (18))

L'anunci també ha tingut lloc després que l'Assemblea de Kosova aprovés, per via legislativa d'urgència, les lleis previstes en el Pla Ahtisaari, que contempla l'accessió de Kosova a una independència sota "supervisió internacional" i proporciona a les minories ètniques una àmplia autonomia. L'aprovació va comptar amb el vot favorable de 79 diputats, el contrari de 6 i l'abstenció de 4.

Als carrers de la major part de ciutats kosovars es poden veure cartells i pancartes amb la inscripció "Gràcies" dirigida cap als americans i la UE.

El primer ministre, Hashim Thaçi, va ser escollit en les darreres eleccions legislatives. Antic cap de la guerrilla de l'UÇK, on tenia com a sobrenom La Serp, és encara avui en dia considerat un terrorista per Sèrbia, i de fet, les autoritats judicials d'aquest país li han imposat una condemna de 10 anys de presó, que, naturalment, no ha acomplert.


(18) EULEX, la Unió Europea aprova la seva presència a Kosova
Els 27 estats de la Unió Europea van donar el vist-i-plau al desplegament d'un contingent de policies, jutges i administradors civils a Kosova. El total d'efectius serà d'uns 1.800 tot i que es pot ampliar en qualsevol moment. EULEX substituirà sobre el terreny la UNMIK, és a dir la Missió de les Nacions Unides a Kosovo, que de fet ha estat el poder principal a la zona des dels acords posteriors a la intervenció aliada de 1999. La tasca d'EULEX serà ajudar les institucions, les autoritats judicials i les agències que vetllen pel compliment de la llei de Kosova, assegurant-ne, particularment, el respecte per la diversitat multiètnica.


(19) Cada estat de la UE decidirà individualment, si reconeix o no Kosova
Segons s'ha pogut saber, cada estat-membre de la UE, d'acord amb els seus interessos i plantejaments, decidirà individualment si reconeix o no Kosova. A hores d'ara és públic i notori que els quatre estats grans de la UE, és a dir, El Regne Unit, Itàlia, França i Alemanya, no dubtaran ni un segon en reconèixer el nou estat. Com també ho faran, entre d'altres, els Estats Units i Japó.

Per contra, 6 estats de la UE, també han anunciat que no el reconeixeran. Són Grècia, Xipre, Ecspanya, Romania, Eslovàquia i Bulgària. En el cas ecspanyols, el Govern, per boca de la vicepresidenta ha dit que no té previst reconèixer-lo "ni a curt ni a mitjà termini". Cal assenyalar que tots aquests estats tenen al seu interior importants minories nacionals o fins i tot nacions sense estat, i per això perceben que el precedent kosovar els pugui afectar, tado o d'hora a alguna d'elles.

Etiquetes de comentaris: ,