dimecres, 23 de gener del 2008

EN EL BON CAMÍ... MALGRAT TOT

La proximitat de les eleccions ecspanyoles ens ha portat dues bones notícies, malgrat algunes reticències, totalment comprensibles, expressades des de determinats sectors polítics.

Em refereixo, és clar, a la formació de dues coalicions electorals formades per partits o organitzacions patriòtiques, sense cap presència ecspanyola, per molt d'esquerres que es presenti.

Això està passant en l'actualitat a la Catalunya Insular i a la Catalunya Sud, de manera, que aquests dos territoris ens aporten un vent fresc i rejovenidor que contrasta amb l'esmorteïment regnant (perdó!) a la Catalunya Central.

Anem a pams. Després de les pressions sofertes per anar en coalició amb la franquícia ecspanyola d'IU, finalment, les forces polítiques de les Illes concorreran plegades en una coalició que porta per nom Unitat per les Illes, i que tindrà per cap de llista, en Pere Sampol. Aquesta coalició, concretament, es presentarà al Congrés al conjunt de les Illes, i al Senat, només a l'Illa de Mallorca.

Unitat per les Illes està formada per les següents organitzacions: PSM-EN de Mallorca i Menorca, EN d'Eivissa, Verds de Menorca, Unió Mallorquina, ERC i Entesa per Mallorca. Com es pot veure, totes elles són formacions clarament de país, les quals, superant diferències històriques, han posat els fonaments d'una candidatura clarament alternativa al bipartidisme ecspanyolista i destructor de les Illes.

Certament s'han alçat veus en contra de la presència d'UM, una formació que fins no fa pas gaire anava de bracet amb el PP. Però el fet que darrerament hagin renovat el lideratge, i que la primera decisió del nou equip sigui optar per una candidatura patriòtica, tot rebutjant les enormes ofertes que li feia el seu antic aliat, no deixa de ser positiu. Com sempre dic, per fer una truita cal trencar ous, i acceptar el risc de la presència d'UM en la candidatura penso que val la pena intentar-ho. Sempre se serà a temps de cardar-los fora, si toquen el que no sona. Per altra banda, aquesta candidatura conjunta, refà la divisió que es va viure en les darreres eleccions locals i regionals, a l'hora que deixa amb un pam de nas els ecspanyolistes d'EU. En definitiva, una oportunitat històrica perquè les Illes enviïn un diputat sobiranista que representi la veu dels patriotes d'aquest territori històric. Endavant amb la Unitat!

També a la Catalunya Sud
A la Catalunya Sud o País Valencià, com cadascú vulgui, també sembla dibuixar-se una coalició patriòtica d'esquerres formada entre d'altres per Iniciativa del Poble Valencià (IPV), el Bloc Nacionalista Valencià i per Verds-Esquerra ecologista. La cap de llista serà molt probablement l'actual diputada al congrés, Isaura Navarro. Es tracta d'una coalició, l'origen de la qual és l'escissió que va patir EUPV, ara fa unes setmanes, arran l'abandonament del corrent Esquerra i País, tip de l'ecspanyolisme caspós propugnat per la direcció madrilenya d'IU i els intents homogeneïtzadors del PCE. Els patriotes d'IPV, doncs, van tenir adoptar la decisió de trencar amb EU i cercar el pacte amb el BNV.

Algunes veus han criticat també la presència del BNV, atesa la seva trajectòria erràtica, sobretot a nivell de política local, a la coalició. Penso que, per molt raonades que estiguin les crítiques, que ho estan, cal donar-los una oportunitat per tal de corregir l'error que va significar pactar amb EUPV a les eleccions regionals passades. Tampoc es pot oblidar alguna veleïtat blavera dels bloquistes, sortosament ja arraconada. Per altra banda, no es pot deixar de banda la important presència d'aquesta formació a nivell de la política local, amb nombrosos alcaldes i uns 300 regidors, aprox. És clarament, la 3a força de la Catalunya Sud a nivell de càrrec electes locals. Per més inri, les seus del Bloc s'estan convertint cada cop més en l'objectiu preferit del terrorisme ecspanyol. Que a hores d'ara només es limita a posar bombes, però que tard o d'hora, acabarà matant algú.

Com es pot veure, malgrat els riscos i les incerteses, aquestes dues candidatures caldrà seguir-les de molt aprop, sobretot perquè no tinc cap mena de dubte que els mass media de la Catalunya Central els ignorarà sobiranament. Nosaltres, no. De cap manera.

En el plat negatiu, la no presència d'ERPV , però penso que a mig termini, això es pot corregir. Tard o d'hora ERPV haurà de decidir què fer

Endavant amb la coalició.

Etiquetes de comentaris: ,