divendres, 1 de febrer del 2008

OBAMA, Barack

Avui, com pràcticament cada dia des de fa unes quantes setmanes, he rebut el corresponent correu electrònic de la candidatura de Barack Obama demanant-me que contribueixi amb una donació a la campanya. Segons consta en el correu, l'objectiu és assolir 250,000 donants durant el mes de gener, fet que donaria molts recursos per afrontar el Super Tuesday de la setmana que ve, on segurament la cursa començarà a decantar-se definitivament.

Internet ha revolucionat la política americana, no cal dir-ho. Les microdonacions que es poden fer a través de sistemes com el Paypal, ha fet que centenars de milers de ciutadans contribuïssin amb 5, 10, 25 dolars i ha capgirat la tradicional hegemonia de les macrodonacions efectuades per les grans corporacions empresarials. Senzillament, no poden competir amb la força que representen els milions arreplegats entre una multitud de persons de rendes baixes o mitjanes, però que tenen una consciència política ben desperta, en gran part gràcies a l'activisme d'organitzacions parapolítiques com és el cas de MoveOn.

Si rebo el correu diari és perquè en el seu moment em vaig subscriure com a simpatitzant de la campanya de Barack Obama. Ho vaig fer per provar, no tant per convicció, perquè realment, poc he llegit de les seves propostes polítiques. El més rellevant que sé, i ho és molt, de rellevant, és que en el seu moment, es va oposar a la guerra d'Irak. I si bé no és prou, sí que és molt, moltíssim, en un context tant mediatitzat com l'americà, on el risc de caure en l'espiral del silenci és molt gran, per tal d'evitar ser objecte d'atacs per terra, mar i aire, quan la teva opinió és percebuda com a minoritària.

No penso que l'Obama guanyi la nominació, a hores d'ara, i si la guanya, les possibilitats de guanyar les eleccions són encara petites, si bé és cert que els demòcrates, per poc bé que ho facin tenen moltes possibilitats de guanyar el mes de novembre, per tal de cloure els 8 anys nefastos de la presidència de Dubya.

Penso que els americans i el món en general, estan molt més preparats per veure com una dona esdevé Presidenta dels Estats Units, que no un polític com n'Obama. No debades exemples de dones que ja han ocupat càrrecs d'alta rellevància política no en falten: des de la Thatcher a l'actual Angela Merkel.

Per contra l'assumció de la interculturalitat, de la diversitat racial, cultural, religiosa, en general, està lluny d'assolir-se. És ben cert que Sarkozy és d'origen hongarès, però no en fa una ostentació, i més aviat sembla haver interioritzat clarament els principis republicans de què tant pressumeix el jacobinisme exterminador de les identitats no franceses -i si no que li ho preguntin als corsos... o directament, als nostres compatriotes del Nord.

En el cas d'Obama, fill d'un kenyà i d'una americana i nascut a Hawaii, hi ha un altre fet cabdal que el singularitza. La inexistència, en la seva família, i a diferència de milions de famílies afroamericanes dels Estats Units, d'un passat d'esclavitud. Vull dir que Obama no té avantpassats esclaus que van treballar a les plantacions de cotó, van patir les lleis de segragació o van ser linxats pels blancs. No, aquesta càrrega feixuga, aquesta humiliació i possiblement aquest odi o retret que, ni que sigui inconscientment tot pària de la terra, per utilitzar una expressió clàssica, té envers els seus opressors històrics, no existeix en el cas d'Obama. Per això, sempre que pot, nega que ell sigui el candidat dels afroamericans, tot i que molts d'ells, probablement la majoria dels que voten, l'han votat, el voten o el votaran.

Tot i així, molts votants, penso que optaran per una política com la Hillary Clinton, percebuda molt més com una membre de l'establishment, malgrat alguns tics esquerranosos (liberals, en el llenguatge polític americà). Penso que el seu pitjor enemic és ella mateixa.

M'agradaria que guanyés Obama la nominació i la presidència. Però si difícil veig la primera, la segona es presenta com quasi impossible. El proper dimarts o dimecres (hora catalana) segurament alguna d'aquestes incògnites, ja estarà aclarida.

Etiquetes de comentaris: , , ,

8 Comments:

Anonymous Anònim said...

A mí m'agradaria un ticket demòcrata Hillary Clinton/Obama, i em sembla que seria el millor que podria convenir-li a Mr. Obama.

Si guanyen està ja, com a número 2, molt ben situat per a les eleccions del 2016. Per edat, potser li seria més idònia.

I si perden, té mig guanyada la candidatura del 2012, al cantó demòcrata.

I el senador McCain pel cantó republicà, on triaria el seu aspirant a vicepresident. (el governador de Califòrnia , potser?).

Falten mesos i mesos, però no tinc clar que estigui cantada una victòria demòcrata a les eleccions del novembre. Ja veurem. En McCain té molta credibilitat, molta.

El que no tinc clar, i no sé perquè, és que el Sr. Obama vulgui anar de Vice amb la Sra. Clinton, ni, tampoc, que la Sra. Clinton vulgui tenir al Sr. Obama d'aspirant a vicepresident.
Ja s'ho faran.

Però fixem-nos que , des de Nixon, han sortit elegits candidats que havien governat algun estat o havien tingut altíssims carrecs executius a alguna administració presidencial.

A Obama li manca aquest punt curricular, mentre que la Sra. Clinton ho dissimula molt millor, amb el fet d'haver estat primera dama 8 anys, i intervencionista (medicare, etc.).

Una candidatura Obama, tanmateix, es possible, però aleshores crec que no guanya.

No hi són explicitats els meus desitjos o preferències, sinò les funcions d'analista amateur a l'altre cantó de l'Atlàntic.

Ten's tota la raó sobre el canvi importantíssim que ha significat, ja fa temps, internet per a les campanyes i per als precandidats .
Però tots s'ho treballen de manera similar, ja no solament des de l'inici de les primàries, ans també, alguns, els anys intermitjos. (El senador Edwards, per exemple).

Seran obertes, crec, els eleccions USA del novembre, i ajustades.

Cordialment,
Andreu

1 de febrer del 2008, a les 21:01:00 CET  
Blogger bacus said...

Ells creuen amb el WASP, la hilary rodham, a veure si comencem ha anomenar les coses pel seu nom. la banyuda i un negre de classe alta amb arrels esclaves com tots als usa nom apart (no arriben al 30% de la població) no tenen res a pelar, el proper president serà macaine antic presoner al hilton palace de a Hanoi.

Si ho mirem des de l'optica gringa una dona amb banyes o un negre no té cap possibilitat de ser president dels USA.

Sobre presidentes al món occidental únicament valen la pena les de dretes començan amb la tacher (3 cops votada) les de esquerres són el típic video clip del MTV, de kishner i la segona dona de peron, populisme pur i dur.... Em recorden la chachon però al menys evita tenia un polvo.

2 de febrer del 2008, a les 2:13:00 CET  
Blogger bacus said...

tan polvo tenia que li va posar dura a franco quan va venir a madrid recolzant el nou poder establert...

peronisme d'esquerres.?? i un bé negre amb potes rosses. És corrupció i munyir la vaca.


he tingut bastantes discussions amb argentines sobre evita i no baixo del burro encara que em diguin que es preocupava dels pobres, mentre ella vivia a tot luxe.

2 de febrer del 2008, a les 2:29:00 CET  
Blogger bacus said...

jo ho veig així:

comencen amb un escola de monges a cop de bastó i un cop han assimilat jesus s'empassen qualsevol cosa ben deformada.

Això val aquí i allà i pots substituir jc i monges per zp i progresam o els que vinguin...

pur i dur els hi han rentat el cap...,

2 de febrer del 2008, a les 2:39:00 CET  
Blogger bacus said...

ja callo però un patriota que ha combatut pel país i ha estat pres de guerra contra 2 burgesos que li fan la manicura tu i jo votaríem el patriota que s'ha deixa't la pell.
No hi ha color.

2 de febrer del 2008, a les 3:14:00 CET  
Blogger bacus said...

tots el negres de tota america tenen arrels esclaves siguin de cuba o els USA.

Que avui en dia tinguin els mateixos drets fa menys de 50 anys.

Jo veig els USA i el canadà arriben els foresters blancs-protestants redueixen els autoctons el reserves (matant l'habitat del bufal i el seu) i es fan els amos, després importen ma d'obra i fan una nació little ireland...... I construeixent la ideosicrasia que els USA es de sempre...

per això penso que el quebec com a merda generada amb la colonització és això colons....

per altra banda quan volen implantar aquell model aquí no te cap ni peus, primer ens haurien de recluir tots a la vall d'aran per dir una cosa....

no té punt de comparació -36 amb els romans i una evolució +- constant a que un dia arribin els ET t'envin a la reserva i fotin el seu estat.....

el model USA mai serà aplicable a europa i en la meva opinió els quebequesos són una puta colonia gabatxa que té esclavitzat el poble indi des de fa 300 anys.....

no pots tenir una vara de mesura pel país valencià i una altra per nord-america........ Si demà arriba un jaime I i ens castellanitza no és el mateix que va fer??? no hi ha res constant i per mi si prens una "doctrina" sobra colonitzacions té que ser per totes iguals i per la teva igual que vam conquerir el regne de valencia un altre dia ens poden fotre a nosaltres...... I tindran els mateixos arguments que tens tu pels PPCC.....

fa 800 jaume I colonitza, al 2020 colonitza obama II i al 2050 X....

la teva teoria no s'aguanta no pots defensar el gabatxos al quebec i després no acceptar que els castellans colonitzin el país valencià i catalunya igual.....

no te cap ni peus, a america del nord som els indis.

si som els indis que son els quebequesos ?? els espanyols potser????

el procés de romanització d'ibers és igual a america amb autoctons i les hordes protestants europees i els seus esclaus????

no estic d'acord els nord-americans són uns colons no són nació són una simple franquicia dels europeus, el francès i l'anglès (i el castellà) a america són llengua estranya...

sinó si un dia ens colonitzen el lituans i estableixen el seu estat amb la seva llengua està totalment justificat......... o si ens castellanitzem vindria a ser un afrencesament com al quebec...

i com segur que sabràs els indis prefereixen l'anglès, no són burros tenin els USA de veins i sent la llengua franca planetaria...

quina argument hi ha per no patejar el francés a frança?

els catalans som casa mare, però els quebequesos són una delegació de paris.... la diferencia és clara.... Casa matriu i colonies....
Jo ho tinc clarissim... Tu no ho et contradius..........

2 de febrer del 2008, a les 8:16:00 CET  
Blogger bacus said...

ser independentista i està a favor de la colonització francesa o anglesa d'america del nord és una contradicció.

2 de febrer del 2008, a les 8:19:00 CET  
Blogger bacus said...

...ja que si els castellans foten el mateix amb nosaltres és el mateix que han fet ells....

el teu argument és inconsistent a no ser que estiguis a favor d'anar els 4 que quedem a viure en reserves.

No pots argumentar una cosa allà i la contraria aquí.

agrairia que fotesis un post argumentant pq SI a un canadà anglo-gavatxo i pq no una catalunya-castellana, realment m'agradaria pq és impossible.........

2 de febrer del 2008, a les 8:29:00 CET  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home